Kategorier
Nyheter

Hälsoministerns mirakelkur mot ADHD, Autism, depression och Alzheimer får läkare att rasa

Ålands hälsominister Wille Valve (M) gav tusentals euro och bjöd in föreläsare för orientalisk jäst mirakelbrygd som påstås motverka och till och med bota ADHD, Alzheimer, depression, Autism och Parkinson. Föreläsaren vill också att sjuka människor slutar äta sina mediciner och istället går över till orientalisk brygd.

Nu sågas mirakelkuren fullständigt av Sveriges ledande läkare och medicinska experter inom bland annat psykiatri, farmakologi och bakteriologi, som också varnar allmänheten för att lyssna på de ovetenskapliga råden.

Påståenden om att den orientaliska drycken kombucha och maträtten kimchi ska motverka och till och med bota sjukdomar som Alzheimer, ADHD, depression, autism och Parkinson får nu stenhård kritik från bland annat Läkarförbundet och flera ledande svenska medicinska experter efter att Ålands hälsominister Wille Valve (M) gett €3000 från PAF och regeringsbudgeten till föreningarna Ålands hälsoalternativ och Arbetarnas bildningsförbund för att anordna föreläsningar om de påstådda mirakelbrygderna.

 

Förespråkare av mirakelbrygd bjöds in till Ålands parlament

Det är koreanskan Soki Choi som för fram påståenden om de helande effekterna jäst koreansk mat och dryck ska ha för tarmfloran, immunförsvaret och hjärnan i sin bok ”Kimchi och Kombucha – den nya vetenskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna”. Soki Choi har ingen medicinsk utbildning, men har titeln ”Medicine doktor” eftersom hon forskat i ekonomisk administration av sjukhus. Soki Chois påståenden har gjort ett så starkt intryck på minister Valve att han inte bara beviljade €3000 för föreläsningarna, utan också bjöd in henne för att hålla en föreläsning i lagtingets auditorium.

 

Ingrid Helander

 

Stenhård kritik från branschtidningar och ledande experter

Soku Chois bok avfärdas fullständigt av Ingrid Helander, som är chefredaktör för apotekartidningen Läkemedelsvärlden och kallar påståendena för ”vilseledande pseudovetenskap”. Helander är kritisk till hur Soki Choi publicerat vad hon och förlaget Bonnier kallar en ”faktabok” inom medicin, trots att Soki Choi saknar medicinsk utbildning. Speciellt kritisk är Helander till påståendena om att kombucha ska bota depression – en livsfarlig sjukdom som kan leda till självmord.

Ingrid Helander är inte ensam om kritiken. Journalisten Christian Dahlström har intervjuat forskare inom näringslära, mikrobiologi och psykiatri och företrädare för Läkarförbundet och patientorganisationer.

 

”Det är illa att hon ger råd om psykiatriska sjukdomar, det kan få fruktansvärda konsekvenser!”

 

Christian Rück som är överläkare och lektor i psykiatri vid Karolinska institutet uttalar sig i Dahlströms podcast ”Sinnessjukt”, som handlar om psykisk ohälsa:

– En potentiellt farlig bok. Det finns inga bevis för detta alls och det riskerar att leda människor fel eller få folk att sluta med andra verksamma behandlingar.

 

Christian Rück

 

Han får medhåll från sin kollega Göran Engberg, som är professor i farmakologi vid Karolinska institutet.

– Det är illa att hon ger råd om psykiatriska sjukdomar, det kan få fruktansvärda konsekvenser, varnar han.

 

”Det stämmer inte och det är fruktansvärt att säga så här, fruktansvärt!”

 

Agnes Wold, foto: Vogler

 

Agnes Wold är överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin och hon skräder inte med orden:

– Det är fullständigt vansinnigt att man ska ägna sitt liv åt att vårda sin tarmflora.

I synnerhet är Wold kritisk till Soki Chois påståenden om att stress, diabetes eller fetma hos gravida kvinnor orsakar autism hos barnet.

– Det stämmer inte och det är fruktansvärt att säga så här, fruktansvärt! Jag får ofta mejl och tweets från framför allt kvinnor som tror att de åsamkat saker och ting hos sina barn, till exempel genom att säga att det beror på att de inte har ammat och så. Det som är hemskt, är att även om de vet det (att det inte stämmer), så är det så att när man är gravid och förälder så har man en enorm beredskap till panik och ångest och katastroftänkande gällande sitt barn. Så det är väldigt, väldigt, väldigt hemskt att säga så här till folk. 

 

”Det är det allra värsta, tycker jag, att den riktar sig mot en mycket sårbar grupp av patienter”

 

Ingrid Larsson, foto: Sahlgrenska akademin

 

Ingrid Larsson är fetmaforskare på Sahlgrenska och har läst Soki Chois bok:

Jag har tagit mig för pannan nästan vid varje sidvändning. Hur ska man tolka det här? Hur ska gemene man och kvinna som läser det här tolka det? Ska man börja äta mjölksyrabakterier i tron att ens närstående med svår Alzheimer ska bli bättre? Eller om man själv har en psykiatrisk sjukdom. Det är det allra värsta, tycker jag, att den riktar sig mot en mycket sårbar grupp av patienter. Jag som forskare ställer mycket högre krav på en författare som har en akademisk utbildning, jämfört med om hon skulle skriva som vem som helst. Jag kräver av den här personen ett helt annat tänk, ett helt annat uttryck, en helt annan förmåga att tolka och översätta resultat från studier med alla dess styrkor och begränsningar, jämfört om jag skulle läsa en bok där författaren skriver att ’jag heter si och så, och jag är intresserad av det här området’.

Det är så ovetenskapligt som det kan bli.

 

Hård kritik från ordförande för Läkarförbundets etikråd

Thomas Lindén är specialist i neurologi och psykiatri, men också ordförande för Läkarförbundets Etik– och ansvarsråd. Han är starkt kritisk till hur Soki Choi framställer sig som en doktor vid Karolinska institutet, trots att hennes yrke inte har något med medicin att göra, utan med ekonomisk administration. Enligt honom gör Soki Choi ett ”moraliskt fel” eftersom allmänheten kan uppfatta henne som en läkare. Hon deltog senast i augusti i Sveriges Televisions program ”Fråga doktorn”, där hon framställdes som en doktor och oemotsagd fick framföra påståendet att mjölksyrebakterierna i de orientaliska brygderna ska ha samma effekt som antidepressiva läkemedel.

Till Läkartidningen säger Soki Choi att hon inte varit vilseledande:

– Jag ger inga råd till sjuka människor. Tvärtom betonar jag att de generella kostrekommendationerna som ges vänder sig till friska personer och de är helt i linje med rekommendationer av ledande forskare i fältet, säger hon.

– Jag är inte utbildad läkare och har aldrig försökt att ge sken av det. Jag har skrivit tydligt vad jag har forskat om och att jag använt fem faktagranskare just för att jag inte själv har forskat om det här. Jag och förlaget har försökt vara så tydliga vi kan.

 

Soki Choi gästar Sveriges Television

 

I sin bok har Soki Choi dock skrivit att ”massiv evidens visar att fibrer och bakterier i mat inte bara spelar roll som förebyggande livsstilsmedicin, utan även besitter potential att behandla svårare åkommor som depression, alzheimer och autism”.

Dessutom förespråkar Soki Choi i intervjuer att sjuka människor ska använda sig av mirakelbrygderna framför att ta vanliga mediciner:

– Så valet är liksom att antingen så knaprar du de här pillren som har utvecklats sen 50-talet, av läkemedelsindustrin, och så får du massa biverkningar. Det är ju väldigt amerikanskt, att du har en bipacksedel och så har du alla biverkningar så friskriver de sig så här: ‘Jamen du kan dö på cupen, nu har vi sagt det, du får skylla dig själv’. Eller så har du din egen läkemedelsfabrik.

Enligt Christian Dahlström har Soki Choi inte svarat på några frågor han ställt.