Kategorier
Nyheter

Harry Jansson (C) ger €20 000 i bidrag till Roger Nordlunds (C) vänsterstiftelse

Vänsterstiftelsen Ålands Fredsinstitut är en av de många åländska organisationer som getts privilegiet att kunna lyfta obegränsade summor i bidrag, tack vare en blocköverskridande tradition hos åländska politiker.

Därför hör det till rutinen att stiftelsen tilldelas €20 000 varje år av landskapsregeringen för att hålla en återkommande konferens med lyxmiddag för inbjudna nordiska vänsterprofiler – allt på skattebetalarnas nota. Stiftelsen kallar själva sina gäster ”profilstarka talare”. Hittills har det i huvudsak rört sig om vänsterpolitiker, vänsterjournalister och vänsterakademiker som bjudits in.

Stiftelsen leds av veteran politikern Roger Nordlund (C) och i år krävde de €25 000 i bidrag från landskapsregeringen för konferensen och beviljades €20 000 av vice lantråd Harry Jansson (C). Ytterligare €7000 i bidrag söks från annat håll och själva kommer stiftelsen att investera €0. De mesta av pengarna – €19 000 – tänker stiftelsen använda för att betala sina lönekostnader. Ytterligare €5000 går åt för att betala resekostnader för dignitärer, €1000 för ”transporter” och €2000 för kost och logi. Sedan blir det också ytterligare €4500 för ”administrations och verksamhetskostnader”.

Förutom detta budgeterar de €6000 i ”övriga externa tjänster”, €3000 för annonsering, och ytterligare €12 000 i ”utfördelade administrationskostnader för projekt”.

Ålands Fredsinstitut har tidigare vägrat att svara på vart bidragspengarna försvinner och landskapsregeringen har heller inget krav på att de behöver göra någon redovisning. Ifjol uppmärksammade Ålands Nyheter att föreningen kunnat lyfta stora bidragssummor för sin konferens, trots att den ställdes in på grund av covid och endast blev ett dåligt producerat videosamtal mellan Margot Wallström (S) och ett fåtal andra personer. Ändå redovisade stiftelsen den helt orimliga kostnaden €30 000 för konferensen, utan att landskapsregeringen ifrågasatt de saltade siffrorna.