Hederlig företagare dömdes till fängelse och plundrades på €150 000 av tingsrätten

Målning av skatteindrivning, Pieter Brueghel den yngre


En hederlig åländsk företagare blev i tingsrätten skinnad av illsinta tullindrivare, som plundrade honom på €150 000 i tributer. Som plåster på såren dömdes företagaren till 1 år och 5 månaders fängelse av tingsrätten.

Åklagaren menade att företagaren hade varit skyldig att betala tribut när han importerade flera huspaket från Sverige och krävde mannen på €150 000, som ska förstöras av staten genom att föras in i verksamheten. Tullarna var ännu fräckare än åklagaren och krävde inte bara företagaren på €150 000, utan också att han skulle ersätta tullarnas rättegångskostnader.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 17/201

Företagaren stod på sig i tingsrätten och bestred både gärningsbeskrivning och skadeståndsyrkandena. Dels var skadestånden preskriberade eftersom det hade hänt för över fem år sedan. Dels hade han från början haft kontakt med tullen och kommit överens med tjänstemännen att allt skulle tullas in på samma gång. Dessutom vägrade han rakryggat att betala för tullarnas rättegångskostnader, då det hela ingår i tullens myndighetsverksamhet.

En ogenerad tullare blånekade i rätten till att företagaren skulle ha haft någon kontakt med myndigheten. Företagaren hävdade bestämt att han ringt till tullen redan före den första leveransen och att tullarna sagt åt honom att det bara var för lastbilarna att svänga in via tullen vid ankomst till Åland så skulle det lösa sig.

Tingsrätten valde att lyssna på åklagaren och tullindrivarna och dömde mannen till att betala €150 000 i tributer till staten. Inte nog med det, företagaren dömdes också till 1 år och 5 månaders villkorligt fängelse, vilket innebär att rättsväsendet anser honom vara en värre brottsling än ett flertal män som dömts för våldtäkt av tingsrätten och kommit undan med kortare fängelsestraff och betydligt mindre skadeståndskrav.

Målning: Pieter Brueghel, den yngre