Helsingfors polis skärper övervakningen efter våg av islamsk terror i europeiska städer

Två polisbilar på gatan

Helsingfors polis meddelade alldeles nyss att de skärper övervakningen och beredskapen på grund av terrorattackerna i Frankrike och Österrike.

Under de senaste dagarna har fienden gjort en framstöt och en våg av bestialiska islamska terrorattacker har utförts i Europa, varav kristna kyrkor har varit ett av målen. För närvarande känner polisen inget konkret hot i Finland.

– Det här är en rutin. Det är möjligt att attacker som de i Österrike eller Frankrike kan att ske när som helst – vilket har hänt runt om i världen. Det finns risk att någon kommer att inspireras och då är det bättre att vara redo, säger generaldirektör Seppo Kujala på Helsingfors polis till tidningen Iltalehti.

Skyddspolisen har också nyligen publicerat en rapport över den nationella säkerheten, där just islamister framhävs som det största terrorhotet – tillsammans med högerextrema.

I dagsläget finns det 390 personer som övervakas av Skypo i arbetet mot terrorism. I landet rör sig personer och grupper som både har motivation och förmåga att genomföra terrordåd i Finland. Utländska terrorister har lyckats utnyttja Finlands slapphänta gränspolitik för att infiltrera landet och de använder sin vistelse här för att finansiera terrorism och sprida sin ideologi.