Kategorier
Nyheter

Hjältar till sjöss: Besättningen på M/S Midas räddade förlista seglare i Atlanten

Besättningen ombord på handelsfartyget M/S Midas gjorde i helgen en hjälteinsats när de räddade tre förlista seglare i Atlanten utanför Portugals kust. Seglarnas katamaran hade kapsejsat och Midas fick en begäran från Lissabon om att hjälpa de nödställda, eftersom deras fartyg var närmast.

– De konstaterade att de fått en nödsignal och att vi var närmaste fartyg och bad oss byta kurs vilket vi genast gjorde, säger befälhavaren Timo Väänänen till tidningen Ålands Sjöfart.

Svår sjögång gjorde att de inte kunde sjösätta sin egen räddningsbåt, så besättningen sköt istället en lina till en livflotte och drog de nödställda till fartygets landgång för att ta ombord dem.

Nödsignalen hade gått ut från katamaranens EPIRB-system, som är en radiosändare som lossnar från en farkost när den sjunker och automatiskt sänder nödrop till satelliter och radiomottagare i närheten.

 

Besättningen på M/S Midas tillsammans med de tre personerna som räddades. Foto: Kalle Lehtinen
Besättningen på M/S Midas tillsammans med de tre personerna som räddades. Foto: Kalle Lehtinen

 

En av seglarna omkom när katamaranen kapsejsade och kroppen hittades dagen efter av portugisiska räddningsmyndigheter. Besättningen hade spenderat en natt inne i den upp- och ner-vända katamaranen före de hittade sin livflotte.

– Personerna som räddats är ombord på Midas och tas väl om hand av vår besättning. Midas fortsätter till Azorerna för att släppa iland de räddade och fortsätter därefter till Florida. Alla ombord är välbehållna med tanke på de dramatiska omständigheterna. Vi är tacksamma över resultatet från räddningen och extremt stolta över sjömanskapet som uppvisats från vår besättningen, skriver rederiet Godby Shipping på sociala medier.

Deltog i räddningen av människoliv gjorde Timo Väänänen, Jussi Sopanen, Kenneth Lindman, Julius Flemming, Rasmus Nygren, Antti Makkonen, Kenny Taraya, Ramir Capatoy och Kalle Lehtinen.

Foto: Kalle Lehtinen