Kategorier
Nyheter

Homosexualitet en sjukdom? Lena Nordman spekulerar med Nya Åland

Åländsk regeringspress fortsatte under måndagen sitt drev gentemot oppositionspolitikern Birgitta Johansson från Ålands Framtid. Drevet inleddes i förra veckan som en gemensam kampanj av Ålands Radio, som drivs av den socialdemokratiske politikern Mia Hanström, samt tidningarna Åland och Nya Åland, som bägge drivs av den socialdemokratiske finansmannen Anders Wiklöf.

Orsaken till kampanjen mot Johansson är att hon förra veckan delade en kort video där den amerikanska föreläsaren Christine Sneeringer berättar om hur hennes religiösa upplevelser fick henne att inse sin attraktion till män istället för kvinnor. Något som inte bara retat upp regeringstrogna journalister som Niklas Lampi, utan nu också vice häradshövding Lena Nordman, som ansluter sig till kampanjen i måndagens Nya Åland.

Det finns en risk för att det kan vara ett brott i och med att hon antytt att homosexualitet är en sjukdom, säger Nordman till journalisten Veronika Åström.  Men tvärtemot Nordmans utsaga har några sådana åsikter eller antydningar inte förekommit varken i Johanssons inlägg eller i videon med Sneeringer. Att homosexualitet skulle vara en sjukdom är helt och hållet juristen Nordmans egna funderingar.

I tidningen fortsätter Nordman ändå att spekulera över brottet hon själv hittade på och hänvisar också till sin tolkning av Bibeln.
– Hur det skulle dömas är ingenting som man kan veta på rak arm. 

– Tolerans krävs av alla och det är också ett bud i Bibeln – att du ska behandla andra som du själv vill bli behandlad. Precis som kristna blir skyddade i lagen så skyddas också homosexuella.

Att det inte är Johansson, utan vicehäradshövding Nordman själv, som framför antydningar om att homosexualitet skulle vara en sjukdom gick dock journalisten Åström förbi, som bragtes i sådan iver över tanken på att anmäla ett tankebrott att hon istället kastade sig på luren till polisen för att pejla läget. Enligt polisen hade dock ingen sådan anmälan kommit in.

På bilden: En kvinna tar hetluft med ro samt faksimil från åländsk regeringspress.