Kategorier
Nyheter

Hovrätten fördubblar straffet för rumänsk gängmedlem som mordhotade kvinna i Jomala

Hovrätten skärper straffet betydligt för en rumänsk gängmedlem, som plågat en kvinna i Jomala med mordhot, misshandel, hemfridsbrott och skadegörelse.

DOKUMENT

Åbo hovrätt R 20/747

Lucian-Constantin Virlan har tidigare varit verksam inom den så kallade ”narkotikaligan”, bestående av i huvudsak invandrare som verkat inom åländska skolor och sålt droger till unga, som de sedan pressat på tributer genom misshandel och hot. Han har tidigare dömts av en likgiltig tingsrätt till lindriga straff för att ha brutit sig in hos folk och misshandlat dem, samt för en gängmisshandel mot en pojke.

I fallet där han terroriserat kvinnan i Jomala hade Ålands tingsrätt dömt Virlan till endast 4 månaders fängelse för hans brott, trots att han bland annat hotat henne till livet personligen och via telefon, samt dykt vid hennes bostad och attackerat henne. Han hade sagt åt kvinnan att hon hade en vecka på sig att ta tillbaka sina polisanmälningar mot honom.

 

Både åtalad och åklagare överklagade

Domen överklagades av Virlan, som ville bli frikänd från brotten eller få straffet lindrat, men också av åklagaren som ville se straffet skärpt till ett års fängelse.

Angående de olika åtalspunkterna såg hovrätten inga skäl att ifrågasätta kvinnans berättelse eller Virlans skuld.

En utländsk vän till Virlan hade i tingsrätten vittnat, men sagt att han inte sett så mycket eftersom han försökt att inte bli inblandad. I hovrätten hade han mer att berätta – till Virlans fördel. Domarna ansåg däremot att vittnets trovärdighet kunde ifrågasättas eftersom han ändrat sin berättelse betydligt mellan tingsrätt och hovrätt.

Hovrätten såg dock mer allvarligt på rumänens brott än tingsrätten och ökade hans straff till det dubbla – 8 månaders fängelse.

”Virlan har tillräknats sju brott bestående av straffbart bruk av narkotika, två fall av olaga hot, lindrig skadegörelse, misshandel, hemfridsbrott och övergrepp i rättssak. Hovrätten omfattar tingsrättens avgörande beträffande tillämpning av skärpningsgrund. Trots att det inte finns grund att tillämpa skärpningsgrund och att tillräknandet för övergrepp i rättssak har ändrats är det av tingsrätten utdömda straffet för lågt”,
skriver hovrätten i sin dom.

Lucian-Constantin Virlan, officiellt född 1982, dömdes av hovrätten till 8 månaders fängelse för straffbart bruk av narkotika, olaga hot, lindrig skadegörelse, hemfridsbrott, olaga hot och övergrepp i rättssak. Tre hovrättsdomare var eniga i sin dom.