Kategorier
Nyheter

Hufvudstadsbladet: Tiden mogen för en vänsterregering

Finlandssvenska Hufvudstadsbladets journalist Maria Gestrin-Hagner och den svenska statsvetaren Åsa von Schoultz för idag tillsammans fram idéen om att Finland ska lyda under en vänsterregering efter nästa riksdagsval 2019. Von Schoultz, som arbetar vid Helsingfors universitet, menar i artikeln att de tidigare ”blandregeringarna” inte gett väljarna den politik de efterfrågar, eftersom de stora partierna samarbetat istället för att utesluta sina motståndare från regeringsförhandlingar.

Von Schoultz och Gestrin-Hagner sätter nu sina hopp till att tillräckligt stöd ska kunna frammanas för att ett vänsterblock ska kunna bilda egen regering efter nästa val.
– En bidragande faktor är att vi för stunden har en regering som har fört en tydlig borgerlig politik som det finns ett stort motstånd mot, säger von Schoultz i Hufvudstadsbladet.

Efter presidentvalet i slutet av januari i år gick Hufvudstadsbladet tillsammans med von Schoultz ut med skarp kritik gentemot Finlands befolkning efter att de återvalde Sauli Niinistö till landets president. Folkets demokratiska vilja avfärdades då av den finlandssvenska tidningen och von Schoultz som ”oklädsamt för en demokrati” och ”obekvämt”.

En förhoppningsfull von Schoultz utvecklar sin idé om Finlands kommande regering.
– Om största oppositionspartiet Socialdemokraterna blir största parti i valet, vilket skulle kunna vara ganska naturligt eftersom det finns ett missnöje med den nuvarande regeringens politik, då kunde man tänka sig att det den här gången finns utrymme för en tydlig vänsterorienterad regering med SDP, Vänsterförbundet, De gröna och möjligtvis något litet parti.