Kategorier
Nyheter

Hundratals hedrade offren för terrorattacken i Åbo

Cirka 200 personer vandrade idag genom Åbos centrum i en manifestation för att hedra offren för den islamistiska terrorattacken i staden för tre år sedan.

Manifestationen anordnades av Kansallismielisten liittouma – fritt översatt till ”Alliansen av nationalister” på årsdagen av attacken. Demonstranterna eskorterades av polis genom Åbo och manifestationen gick fredligt till. Längst fram i demonstrationståget bars en banderoll med texten ”White lives matter”.

I augusti 2017 gick en islamist till attack mot civilbefolkningen i centrala Åbo och lyckades mörda två människor och försökte mörda åtta andra före han stoppads av polisen. Terroristen hade kommit som en falsk flykting från Marocko till Finland och erkände stolt sina mord, som han utförde i Islamska statens namn. Han såg sig som en krigare för islam och berättade att han ville skära halsen av slumpmässiga offer – helst kvinnor och kristna.

I manifestationen idag deltog män och kvinnor i alla åldrar, många av dem bar på blommor för att lägga på Aura å för att hedra offren.

Arrangörerna skriver på sociala medier att den finska staten delar upp människoliv i viktiga och mindre viktiga, samt uppmuntrar till upplopp och våld i mångkulturens namn.

– I Finland har finländare under de senaste fem åren utsatts för hundratals sexuella brott och övergrepp, samt flera mord som begåtts av personer med utländsk bakgrund. Media viskar och staten är tyst. En finländares liv är inte viktigt för dem, skriver gruppen.

Nationell medias rapportering från manifestationen har varit sparsam.

 

Faximil från video av Matti Schula