Kategorier
Nyheter

Infiltratörer greps vid ryska gränsen

Sjutton irakiska medborgare, varav tre barn, greps i helgen av den ryska säkerhetspolisen FSB efter att ha försökt att olagligen ta sig över gränsen in i Finland. Detta rapporterar den ryska nyhetsbyrån Regnum.

– De misslyckade brottslingarna använde sig av svarttaxi för att förverkliga sitt kriminella uppsåt, berättade Gränsbevakningens presstjänst.

Irakierna hade flugit till Moskva med turistvisum och direkt tagit sig till Viborg i Leningrad oblast. Efter några dagar i Viborg hade de gjort sitt försök att forcera gränsen, enligt den ryska gränsbevakningen. De arresterade irakierna blir nu ett ärende för Rysslands Inrikesministerium.

Bild från operationen

Flera vågor av infiltratörer från MENA-länder

Tidigare denna månad arresterades nio pakistanska medborgare i Leningrad oblast, som också hade för avsikt att forcera den finska gränsen. Människosmugglarna som de anlitat hade krävt $2700 i betalning för att transportera dem till gränsen, men istället rånat pakistanierna och dumpat dem i en skog. Pakistanierna väntar nu utvisning ur Ryssland.

I juli greps en grupp med sex Etiopier och Eritreaner i samma ärende av ryska myndigheter i Leningrad oblast. Afrikanerna hade kommit till Ryssland med specialvisum som gavs för fotbollssupportrar under VM och hade för avsikt att forcera den finska gränsen.

I juni grep ryska myndigheter Nigerianska och Marockanska infiltratörer. En av dem försökte använda ett förfalskat Brasilianskt pass, medan resten försökte forcera gränsen till skogs. Efter arresteringen förkunnade infiltratörerna att de hade för avsikt att söka asyl i Finland.