Inga krav på vaccinations-pass på Åland: Riksregeringen släpper strypgreppet

Socialistiska regeringen Sanna Marin ger tills vidare upp sina krav på att åländska restauranger ska diskriminera friska ovaccinerade gäster, efter att Ålands landskapsregering har krävt egen bestämmanderätt i frågor om smittskydd mot Covid-19.

Nyheten kommer från åländske riksdagsledamoten Mats Löfström, som haft kontakt med riksregeringen.

– Som Krista Kiuru sa i ett möte med mig för två veckor sedan kommer begränsningarna tas bort då Åland inte själva längre bedömer att man är i spridningsfasen. Det har varit lite språklig kommunikationsproblem gällande terminologin som betyder olika saker på Åland och i övriga Finland. Men man håller nu det man lovat, säger Löfström i ett meddelande på sociala medier.

Bland de restauranger på Åland som var ivrigast att diskriminera gäster finns Pub Stallhagen, Brasseriet Ångbåtsbryggan och Smakbyn.

För de som bor i riket blir restriktionerna istället värre. Riksregeringen försöker tvinga nattklubbar och nöjesinriktade krogar att stänga kl 18:00, vilket kan innebära dödsstöten för en bransch som redan befinner sig i kris. Vanliga restauranger ska också de sluta servera alkohol kl 17 och stänga kl 20 om landets socialistiska styre får sin vilja igenom.

– Alla nattklubbar och barer med sena öppettider blir tvungna att stänga på julafton, sade statsminister Sanna Marin (S) under en presskonferens.

Statsminister Marin har kritiserats för att hon nyligen utsatte civila i Helsingfors för risk att smittas av viruset Covid-19, efter att hon struntat i varningar från sin säkerhetsstab och varit ute och festat på nattklubbar samma dag som hon haft kontakt med en smittad minister.