Kategorier
Nyheter

Inga restriktioner på väg till Åland mot ”onödigt körande”

Infrastrukturminister Christian Wikström (Obs) har gått ut på facebook för att intyga ålänningarna om att landskapsregeringen inte tänker införa samma drakoniska trafiklag som Finlands vänsterstyre nyligen infört, som ger poliser rätt att bötfälla trafikanter helt på måfå ifall de rör sig i trafiken i ett ärende som inte är politiskt godkänt – eller ”onödigt körande”, som lagstiftarna kallar det.

Orsaken att ministern går ut till allmänheten är rykten som spridits av den socialdemokratiska dagstidningen Åland, om att samma lag ska införas på Åland.

— Friheten för var individ att använda sitt fordon som den anser bäst bör inte begränsas politiskt, skriver Wikström i sitt meddelande.

— Vi har egen behörighet på området och har en egen åländsk vägtrafiklag som gäller tillsvidare. Vi arbetar med en ny vägtrafiklag men den kommer att träda ikraft tidigast 2021.

— Det är inte aktuellt med ytterligare restriktioner gällande ”onödigt” körande på Åland. Fordonskulturen på Åland berör många och det egna fordonet är viktigt som transportmedel, för socialt umgänge och för identiteten hos fordonsintresserade människor. 

— För uppenbart buskörande finns redan idag i gällande lagstiftning begränsningsåtgärder som kan användas.

Wikströms partikollega, lagtingsledamot Stellan Egeland kommenterar också inlägget:

— Raggen måste gå!

På bilden: Christian Wikström, foto: landskapsregeringen