Kategorier
Nyheter

Inget straff för dam som försökte köra ihjäl tre poliser ifjol

MARIEHAMN En kvinna i övre medelåldern slipper straff efter en vansinnesfärd genom Mariehamn i oktober ifjol. Utflykten hade börjat mot enkelriktat på Strandgatan och fortsatt i höga hastigheter mot rödljus, genom gräsmattor och längs cykelbanor. Poliserna som försökte stoppa färden hade kvinnan försökt köra över och åklagaren yrkade på straff för mordförsök. Gatorna där hon drog fram hade varit livligt trafikerade och hon hade även krockat i en medtrafikant.

Det var den 10 oktober ifjol som Linda Maria Pussinen enligt åklagaren först kört mot enkelriktat på Strandgatan och sedan kört mot rött ljus vid korsningen mellan Storagatan och Ålandsvägen, så att en annan bilist tvingats bromsa. Polisen tog upp jakten, men Pussinen vägrade stanna trots polisens signalerande och order. Under biljakten hade Pussinen kört rakt ut på Österleden, så att en trafikant tvingats tvärbromsa för att inte krocka. Sedan hade Pussinen backat in i trafikanten så att en passagerare fick en whiplash-skada.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/257

Pussinen hade gjort en U-sväng på Österleden och sedan kört över gräset till cykelbanan och fortsatt sin färd i hög hastighet på den. På Blåbärsstigen hade hon passerat en parkerad bil så tätt att personer varit tvungna att hoppa undan. Färden hade fortsatt på en cykelbana och igen på Österleden hade hon kört om en motorcykel på insidan. Enligt åklagaren hade allt detta varit ägnat att förorsaka allvarlig fara för annans liv.

Under biljakten hade polisen vid ett tillfälle kört om henne och blockerat hennes väg. När poliserna klev ur för att gå fram till hennes bil tryckte hon gasen i botten och försökte köra över dem. Poliserna hann hoppa tillbaka in i bilen före de blev påkörda av Pussinen.

En bit fram stod en annan polisbil för att blockera hennes färd och en konstapel var i färd med att lägga ut en spikmatta för att stoppa henne. Enligt åklagaren hade Pussinen accelererat kraftigt och styrt rakt mot polismannen, som lyckades hoppa undan. Hon hade hållit en hastighet på åtminstone 70km/h och polisen hade bara haft ett ögonblick på sig att reagera och undvika att bli ihjälkörd. Enligt åklagaren talade allt på att Pussinen hade avsikt att döda polismannen.

När hon senare kunde gripas i sin bostad gjorde hon våldsamt motstånd genom att sparka, flaxa och spjärna emot.

Tingsrätten ansåg inte att Pussinen gjort sig skyldig till mordförsök genom att försöka köra ihjäl poliserna, utan istället dömdes hon för försök till grov misshandel, samt grovt äventyrande av trafiksäkerheten och vållande av personskada. Enligt tingsrätten fanns det inget som bevisar att poliserna riskerade att få livshotande skador av att bli överkörda.

Pussinen slapp också undan alla straff för sina gärningar tack vare att det fastställts av Institutet för hälsa och välfärd att hon varit otillräknelig vid tidpunkten på grund av någon rubbning. Hon fick också 30% rabatt på skadestånden till sina offer på grund av att hon varit otillräknelig. Hon ska ersätta alla sina offer drygt €11 000 för skador och kränkande av integritet, samt för deras rättegångskostnader. Domen har inte vunnit laga kraft.