Kategorier
Nyheter

Insändare: Extrema elpriser resultatet av dålig energipolitik

Jag tänkte kort belysa den rådande situationen för vår elförsörjning. Snittpriset för inköpt el till Åland från 2012 fram till november 2021 har legat på drygt 34 euro per MW.

Just när jag sitter och skriver detta så är kostnaden enorma 529 €/mw! Priset går upp och ner timme för timme, men snittet för december ser ut att hamna på ca, 200 €/mw. För att hålla ner priset för oss konsumenter vilket är nödvändigt, så går just nu gasturbinen i Tingsbacka och producerar el för fullt.

Jag vill passa på att påminna om att vi i somras skrotade kraftverket G1, trots att detta verk kunde producera samma mängd el till halva bränsleförbrukningen gentemot gasturbinen, samtidigt som man kunde återvinna spillvärmen i form av fjärrvärme.

På grund av dåliga politiska beslut i ”hållbarhetens tecken” i våra närområden så är elförsörjning plötsligt ett stort problem, kostnaden betydligt högre och som grädde på moset så är även utsläppen från fossila drivmedel högre!

Här på Åland producerar vi el med mer än dubbla utsläppen från fossila bränslen än om vi hade bevarat kraftverket G1 med sin nyrenoverade motor. En motor som numera sågats i smådelar. Nu, om inte förr så borde alla se vansinnet bakom detta beslut, även om det tyvärr är försent.

Det är dags att på allvar se över detta allvarliga problem med hållbarhetsdrömmar som inte har förankring i verkligheten.

Tack för ordet,
Stellan Egeland
Obunden Samling