Kategorier
Nyheter

Insändare: Galenskap att peka ut friska människor som en fara för allmänheten

När du, före pandemin gick till läkaren med ärendet att hon skulle sjukskriva dig eller sätta dig i karantän på grund av att du har varit i samma rum eller kontor med en kollega som hade förkylningssymptom under en pågående influensavåg. Vad skulle läkaren ha sagt till dig? Med hög sannolikhet skulle hon ha frågat om även du känner symtom eller? Om du hade sagt nej men vi ska ta det säkra för det osäkra, ja vad skulle läkaren ha sagt då? Även här tipsar jag att hon, med hög sannolikhet igen skulle ha sagt att om du inte har symtom förutsätter vi väl att du är frisk och smittorisken därför är mycket låg.

Idag under dessa coronatider har vi hittills gjort precis tvärtom. Friska människor utpekades som en fara för allmänheten och hölls borta från samhällets aktiviteter och socialt umgänge i många dagar. Detta drabbade framförallt barn, äldre och psykiskt sjuka och även detta beslut fattades utan tillräckligt medicinsk indikation. Jag kallar det för galenskap.

Av samma idioti är beslutet om vaccinationstvång för vårdpersonal. Lagen saknar i princip sin funktion, då för det första, inte ett enda klientens eller patientens liv räddas då även vaccinerad vårdpersonal i princip i samma intensitet kan föra över viruset. För det andra har denna lag ett totalitärt inslag då det fattas en sunt relation till virusets farlighet, vaccinens effektivitet och de hårda repressalier för den som av en anledning inte vill eller kan ta dessa vaccin mot Covid 19. För det tredje måste man veta att denna lag stiftades, enligt riksdagsman Mats Löfström, på basen av virusets delta-variant. För mig är det helt obegripligt hur denna lag med sådana stora brister kunde passera Finlands grundlagsutskott så pass friktionsfritt.

Jag läste med glädje men även med en viss skepsis att statsminister Sanna Marin (S), inom snar framtid vill sakta ner med olika åtgärder i kampen mot pandemin. Min skepsis var berättigad då man ändå vill ha kvar ett vaccinpass i lådan för återanvändning ”vid behov”. Här ska nog polletten trilla ner även hos den som hittills höll med i angelägenheten om coronaintyg och tvångsvaccination av vårdpersonal. Bägge begränsar inte nämnvärt smittspridningen och därför har dessa åtgärder inte något att göra med folkets hälsan utan ska ses som totalitärt ingrepp i människornas frihet.

 

”Det märkliga är att efter murens fall mitt i allt var alla plötsligt mot kommunismen och var med och stått på ’vår sida'”

 

Men det finns även hopp. Allt fler börjar ifrågasätta detta vansinne och hysteri och ansluta sig till protester och manifestationer mot åtgärderna. Dessutom finns det nu även olika studier (se ex Professor Ioannidis från Stanfords universitet angående lockdown och dess följder eller Johns-Hopkins studie om lockdowns icke-effekt angående dödssiffror som inte kunde sänkas) som bekräftar det vad vissa ”konspirationsteoretiker” har sagt redan i pandemins början. Nämligen att åtgärderna, som till exempel lockdown och så vidare, medför mer skador än nytta för samhällen och människorna.

Till sist vill jag berätta om en erfarenhet jag gjorde efter att muren föll i Östtyskland (DDR). Det kommunistiska systemet i mitt gamla hemland DDR kunde upprätthållas så länge eftersom befolkningen var skräckslagen av regimens brutalitet, blivit hjärntvättad av propaganda från politik och likriktade medier och på grund av människorna – som antingen inte brydde sig eller var för fega för att stå upp (på samma sätt och vis kunde även Adolf Hitler komma till makt med resultat vi kan läsa om i våra historieböcker).

Att muren som delade Tyskland i två stater sedan föll skedde tack vare en minoritet som modigt och på fredligt sätt motsatte sig regimen.

Det märkliga är att efter murens fall mitt i allt var alla plötsligt mot kommunismen och var med och stått på ”vår sida”.

Kommer även du, som inte ifrågasätter det som sker idag säga att du var med och stått på ”vår sida”när ”vansinnets hjul” kanske har stannat?

Nu, verkligen till sist vill jag be om ursäkt i fall jag använde mig av en hårdare tongång i inlägget. Men ärligt talat ligger mina nerverna på utsidan då jag själv inte vet om jag och min fru kan jobba inom vården framöver då man värderar vaccinet över kunskap.

René Janetzko (Obs)