Kategorier
Nyheter

Insändare: Hur kan banken behandla en långvarig kund så här?

Hur kan Ålandsbanken kasta ut två människor från deras hem? Ta ifrån dem deras livsverk? Tvinga en att låta nödslakta får och nötdjur? Tvinga in en i ett liv på existensminimum? Överge sitt hem, sin mark och skog? Hur kan det vara tillåtet 2020? Är det inte någonting som hör till 1800-talet?

Varför kan inte Ålandsbanken komma emot, låta oss fortsätta driva gården så att vi kan försörja oss själva och amortera? Ålandsbanken har förlorat större summor tidigare och vi har varit kund i 46 år. De har tjänat pengar på oss under många år tidigare, varför kan vi inte få fortsätta försöka nu? Pengar är inte allt, men det finns ingen vilja att hjälpa oss! När vi försöker få kontakt med banken så kommer vi inte längre än till växeln, vår kontaktperson finns aldrig tillgänglig när vi vill försöka reda ut saker. Det var ytterst kränkande när landskapsfogden, assistent, värderare och besiktningsman kör hem till oss tillsammans med två poliser, för att värdera gården.

Värderingen som gjordes av Mäklarhuset blev en kalldusch. Tre hektar åker och sex hektar bete med nybyggd ligghall för nöt som kostade 38 000 euro. Ett stort 1,5-plans boningshus byggt 1985 med vattenburen värme från vedpanna i annex värderas igen till 55 000 euro. Något måste vara fel när en nybyggd ligghall för 38 000 euro får ett värde på 5 000 euro. Nybyggnation av storleksmässigt likvärdiga boningshus kostar ca 250 000 euro i dag. Vi upplever det som att Mäklarhuset har band med Ålandsbanken.

Det finns skulder, men när man tar ifrån oss våra möjligheter till utkomst och att få rätsida på ekonomin finns det ingen möjlighet för oss att komma igen och betala av på dem. Vi kommer att vara hänvisade till socialen och leva på existensminimum. Var ska vi ens bo? Vi berättar det här för att vi vill att folk ska få veta hur det går till och hur Ålandsbanken behandlar en långvarig kund. Det kan snart vara för sent att rädda någonting alls. Varför kan inte banken ändra inställning och stoppa det här?

Göran Sjölund
Marlene Sjölund
Kumlinge


Ålandsbanken har getts möjlighet att besvara insändaren