Kategorier
Nyheter

Insändare: Mångkulturerns mörka baksida

I juli skickade Nya Åland fyra frågor kring mångkultur till alla partier. De tre första svaren publicerades i juli tillsammans med egna artiklar. Sedan skrev Åländsk demokrati en insändare kring mångkultur från brudrov till den 12-åriga flicka, som sköts till döds vid en hamburgerbar. Ålandstidningen vägrade att publicera den då den inte ansågs beröra Åland. Det hela utmynnade i en debatt med båda tidningarna om censur eller förhandsgranskning på Åland kontra tryckfrihet.

Senare kunde vi läsa om gossarna som grävdes ner levande på en kyrkogård och hur innevånare visiterades av kriminella gäng i vissa stadsdelar och rikspolischefen Mats Löfving trädde fram och talade om de 40 klanerna. Detta skedde i Sverige. Skolor och ladugårdar har drabbats av mordbränder i Uppland – inte långt från Åland.

På den alternativa bokmässan 2020 diskuterades mångkulturen under paneldebatten: Yttrandefrihet från olika håll. Där sade Joe Nilsson, kommunistisk profil: ”Man måste först sträcka upp näven och be om ursäkt. Högerpopulisterna och nationalisterna hade rätt, sen hittar man ett begränsat antal punkter: Stoppa invandringen, stenhård assimileringspolitik, nej till mångkultur, och så gör man gemensam sak kring detta. Därefter kan vi börja diskutera skatter och fördelningspolitik.”

Där fanns även Luai Ahmed, oppositionsbildare och flykting från Mellanöstern. Han ville ställa några frågor till den lilla publiken: ”För femtio år sen så var det bara en procent invandrare i Sverige. Hur många bombningar fanns det då i Sverige? Blev över 20 kvinnor våldtagna varje dag då? Så tror ni att om det här fortsätter, och svenskar blir en allt mindre del i Sverige, att det kommer att bli bättre då?”

I Frankrike, upplysningens hemland, värdesätts yttrandefriheten även om den kan få hemska konsekvenser. Nyligen mördades läraren Samuel Paty på öppen gata då han visat Muhammed-karikatyrer i skolan.

Frankrike svarade med en magnifik minnesstund vid Sorbonne-universitetet, vilken avslutades med ett långt, långt tal av president Emmanuel Macron. Naturligtvis hör inte heller detta till Åland, även om yttrandefriheten har kommit till Åland. Macron talade till fransmännen, men kanske egentligen till hela Europa, om de problem som den radikala islamismen medför och hur den kan och bör stoppas.

I svensk översättning: ”Och det finns i denna radikala islamism, eftersom det är ämnets kärna – låt oss närma oss det och namnge det – en vilja som hävdas, som visas, en metodisk organisation för att strida mot Republikens lagar och skapa en parallell ordning, for att upprätta andra värderingar, utveckla en annan samhällsorganisation, separatistisk i början, men vars slutmål är att ta över kontrollen, och den, totalt.”

Men han betonade att man inte skall dras in i fällan att dra alla över en kam, och som skulle innebära att stigmatisera alla muslimer. Det är den radikala islamismen som måste stoppas. Till varje pris.

Kanske detta är något vi borde diskutera även på Åland i Ålandstidningen och Nyan och inte bara på facebook? Vi borde kanske diskutera det nu så länge vi inte har de problem, som man har i Sverige av mångkulturen eller de problem man har i Frankrike av den radikala islamismen. Men vi måste få göra det på basen av exempel från dessa länder utan att media skall stänga dörren med hänvisning till att skydda skribenter för anklagelser om hets mot folkgrupp.

Därför skulle det vara intressant att höra vad de andra sju partierna har för åsikter i frågan, liksom det skulle vara intressant att se slutet på Nyans serie om mångkulturen på Åland.

Vi måste kunna disktutera mångkulturen med eller utan exempel från Sverige eller Frankrike utan att bli utsatta för censur. För vi har väl yttrandefriheten kvar på Åland?

Stephan Toivonen
Thomas Dahlgren

Åländsk Demokrati