Kategorier
Nyheter

Inte rån när gängmedlem tvingade 14-åring att ta ut pengar ur bankomat åt honom

Det var inte frågan om rån när en gängmedlem tillsammans med en annan person tvingade en fjortonårig glop att ta ut €20 var åt dem från en bankomat på S-Market i Mariehamn. Så lyder tingsrättens bedömning enligt en färsk dom.

Åklagaren hade krävt att Melvin Willford skulle dömas för rån, alternativt olaga tvång, för incidenten som inträffade i december 2018.

En glop hade varit med sin vän till S-Market då de stött på Willford och en vän till honom. Willford hade börjat pressa glopen för att få låna pengar, men glopen sade att han bara hade ett betalkort. Willford föreslog då att de skulle gå till bankomaten och ta ut pengar, och erbjöd sitt armur i pant för lånet. Enligt glopen var stämningen hotfull och han hade hört om Willford tidigare. Vid bankomaten hade Willford knuffat till glopen, och sagt att han skulle slå ner honom ifall han gick till polisen. När Willford fick €20 av glopen sade han att det inte räckte och att han behövde €20 till sin vän också och frågade glopen:

– Vad skulle du göra om jag slog ner dig?

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/66

Glopen tog ut €20 till Willfords vän och fick Willfords klocka, men Willford bad strax att få titta på klockan och satte den då tillbaka på sin arm. Glopen fick istället en tröja som ”pant”. Willfords vän gav en sportväska i pant, men slet strax tillbaka den också.

 

Föräldrar redde upp

Efter händelsen fick glopen hjälp av sina föräldrar att ta kontakt med Willfords föräldrar för att ordna pengarna tillbaka. Willford hade samma dag skickat meddelanden som löd:

”…gå till polisen då b**jävel men då ser du vad som händer när jag får tag i dig efter det också. Största b**en som går till polisen.”

Det var senare också glopens ena förälder som gjorde polisanmälan om händelsen.

Enligt Willford var det frågan om ett ärligt lån och att han behövde pengarna för att köpa mat. Enligt honom hade det inte förekommit några knuffar eller hot och han hade också gett en tröja i pant för lånet.

Willford ville inte kännas vid de hotfulla meddelandena som skickats till glopen.

Glopens vän var kallad att vittna i tingsrätten. Han berättade att Willford och hans vän hade agerat hotfullt och frågat efter pengar på ett väldigt aggressivt sätt. Det fega vittnet hade inte vågat göra något för att hjälpa glopen. Han hade inte sett några knuffar eller något fysiskt våld.

 

Inte rån, bara olaga tvång

Tingsrätten skriver i sin dom att olaga tvång förutsätter att våld eller hot använts samt att Willfords och hans väns uppförande visat att deras intentioner inte varit goda. Detta var inte tillräckligt för att kunna döma brottet som rån. Överlämnandet av en tröja i pant visade också enligt tingsrätten att det inte varit frågan om något regelrätt rån. Istället dömdes Willford för olaga tvång och han dömdes också för olaga hot för de meddelanden han skickat till glopen.

För dessa brott, samt en rad andra brott ansåg tingsrätten att inget annat än fängelsestraff kunde komma ifråga för Willford. Med hänsyn till hans unga ålder, samt för att Willfords vårdnadshavare intygat om hans nya, hederliga livsstil bestämde tingsrätten att fängelsestraffet skulle göras villkorligt.

Melvin Willford, född 2002, dömdes till 4 månader och 15 dagars villkorligt fängelse för dessa och andra brott. Han ska ersätta sitt brottsoffer €200 för lidande.