Kategorier
Nyheter

Irakier är största gruppen bland de som kräver finskt medborgarskap

Irakier är den nationalitet som i störst mängd kommer till Finland och kräver medborgarskap. Detta meddelar Migrationsverket idag. Tidigare har det alltid varit ryssar som är den största gruppen invandrare som söker medborgarskap, men eftersom det nu gått fyra år sedan den stora invasionsartade invandringen av irakier under 2015, har många av dessa nu kunnat vistas så länge i Finland att de kan söka medborgarskap. Detta trots att Isis besegrats och dessa människor bör kunna återvända hem.

Det räcker dock inte med att bara vara i landet i fyra år för att kunna få medborgarskap. Den som söker ska också kunna uppvisa nöjaktiga kunskaper i finska eller svenska, kunna styrka sin identitet och kunna bevisa sig oförvitlig. Detta innebär att han inte ska ha gjort sig skyldig till brott eller meddelats besöksförbud för trakasserier under sin tid i Finland.

Totalt har 1473 irakier krävt finskt medborgarskap i Finland hittills i år. Ifjol var de drygt hundra fler och 2018 var de knappt 1000.

– Ryska medborgare har i praktiken alltid toppat statistiken. Att irakiska medborgare klättrar till toppen av statistiken är rentav historiskt, säger direktör Ulla Vainikka på Migrationsverket.

På bilden: Män som utger sig för att vara flyktingar går till anfall vid gränsen Grekland-Makedonien 2016