Kategorier
Nyheter

Irakiska asylbröder misstänkta för mordförsök på småbarnsfamilj i Haga

Helsingforspolisen meddelar att Hayder Abdulvahar Al-Hmedavi, född 1985, fortfarande är på fri fot och ber allmänheten om tips och ledtrådar. Mannen går även under namnet Haidar Jabbar Sadam.

Hans bror, född 1990, fängslades idag som misstänkt för att ha deltagit i mordförsöken i Haga tillsammans med Al-Hmedavi i söndags, där en kvinna och en annan vuxen blev knivhuggna och tre barn misshandlade. Kvinnan var Al-Hmedavi exfru och de tre barnen hade han gemensamt med henne.  Inget av offren befinner sig längre i livsfara.

– Baserat på våra förhör med offren och vittnen verkar gärningarna i första hand ha varit riktade mot Al-Hmedavis tidigare maka, säger Pekka Hätönen från Helsingforspolisen.

 

Kom som asylinvandrare från Irak
Al-Hmedavi kom till Finland tillsammans med sin familj från Irak 2015 och beviljades asyl. Hans fru hade varit bara 14 år när de giftes. I Finland hade Al-Hmedavi dömts för att upprepade gånger misshandlat sin hustru, bland annat i ansiktet med tillhyggen. Likgiltiga domare i Västra Nylands tingsrätt hade dömt honom till villkorligt fängelse för misshandel av hans hustru.

Enligt en tidigare tingsrättsdom har Al-Hmedavi sagt att han ska vanställa sin fru och döda henne, eftersom hon besökt restauranger och inte använt slöja. På sin Youtube-kanal har han lagt upp filmer där kvinnor förs till galgen för att hängas

Kvinnan bodde på ett skyddshem och Al-Hmedavi hade 8 februari fått besöksförbud utfärdat av Helsingfors tingsrätt. Knivattacken han och hans bror misstänks för skedde i söndags framför skyddshemmet där kvinnan och barnen bodde. Enligt polisen hade han en kökskniv med sig till mötet med familjen, som ordnats trots besöksförbudet.

Till tidningen Iltalehti säger den lokala chefen för barnomsorgen Hanna Heinonen att ett misstag kan ha skett när kommunens socialnämnd bedömt familjens risksituation, men menar också att det är skyddshemmens ansvar att se till säkerheten.

– Det är tjänsteleverantörens ansvar att tillhandahålla den kvalitet som avtalas i anbudet för att säkerställa att tjänsten är lämplig för familjen, säger hon till Iltalehti.

Tipsa polisen på 0295 417 935 eller [email protected]