Kategorier
Nyheter

Iranier drev olagligt restaurang i centrala Mariehamn – döms till lite böter

Lite böter blev straffet för två personer från Iran, som bedrivit restaurangrörelse i centrala Mariehamn efter att de infiltrerat Finland och Åland.

Det finska Regionsförvaltningsverket hade gjort en oanmäld inspektion på Royal Pizza & Grill på Torggatan i Mariehamn i slutet av 2018 och där påträffat bolagets tre ägare sysselsatta. Två av dem hade inte någon rätt att arbeta i Finland, då de saknade uppehållstillstånd.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/206

Rättegången blev ganska enkel för åklagaren, som hade gott om bevis att lägga fram. Bland annat hade iranierna berättat i en intervju i Nya Åland om sin pizzeria. I tidningsartikeln hade den ene av dem på sig en kockrock. Firmans kontoutdrag visade också hur lön betalades månadsvis till en av de åtalade.

Aziz Rahimipoor var en av de åtalade. Han nekade till brott och berättade att han besökt Mariehamn ett par gånger som turist och fick idén om att vilja bedriva laglig näringsverksamhet där. Han köpte en restaurang och gjorde en investering. Rahimipoor berättade att han var ingenjör och sjöman, utan erfarenhet av matlagning eller restaurang. Däremot brukade han och hans fru besöka pizzerian dagligen.

Zobeideh Saeedi stod också åtalad. Hon berättade att hon var på restaurangen endast som besökare när inspektören från Regionsförvaltningsverket kom till platsen. Att hon haft kockrock på sig i fotografiet till tidningsartikeln förklarade hon med att hon brukade ha en sådan på sig hemma till vardags och att det var reportern som bad henne ta på den för att bilden skulle bli bättre. Orsaken till att hon haft kockrocken med till restaurangen var för att hon ibland brukade gå och titta på när de lagade mat i köket.

Firmans bokförare var kallad att vittna. Han berättade att bägge åtalade gjort regelbundna egna uttag – det vill säga lyft lön. En tidigare anställd var också kallad att vittna och berättade att han arbetat tillsammans med bägge de åtalade i pizzerian.

Tingsrätten ansåg att bevisen var tillräckliga för att undanröja allt rimligt tvivel kring de svarandes skuld.

Aziz Rahimipoor och Zobeideh Saeedi dömdes till drygt €500 vardera i böter för utlänningsförseelse. Domen har ej vunnit laga kraft.

Foto: Ponyo Sakana