Kategorier
Nyheter

Jackpot! Bankirförening får €100 000 i bidrag av Fredrik Karlström

Näringsminister Fredrik Karlström (M) fortsätter landskapsregeringens goda relationer med bankirföreningen Ålands Näringsliv och bestämde sig idag för att ge dem €100 000 av de åländska skattebetalarnas pengar i bidrag för ”företagsrådgivningstjänster”.

Föreningens verksamhet går i huvudsak ut på att exploatera skattemedel från landskapsregeringen och från EU genom bidrag och Ålands Nyheter har flera gånger tidigare rapporterat om den systematiska korruptionen med bidragspengar inom föreningen.

 

Avtal ger mer eller mindre fria händer

Enligt avtalet som nu tecknas med Karlström, ska föreningen använda pengarna till ”utbildningar och kompetenshöjande aktiviteter riktade till åländska företag, marknadsföring, kampanjer och aktiviteter som stödjer verksamheten hos åländska företag, rådgivning i aktuella frågor riktade till åländska företag, samt lönekostnader och administration för personal som härrör från ovan nämnda aktiviteter.”

Ålands Näringsliv har tidigare använt ett bidrag på €850 000 som var tänkt att stöda nyföretagande bland ungdomar till att ge personer i sin egen ledning direktörslöner till en kostnad av €366 000, samt för att gynna Anders Wiklöfs mediabolag och anlita flera politiker som konsulter. De ungdomar som fick vara ansiktena utåt under projektet fick däremot nöja sig med en hundralapp var.

 

Tidigare korruption med EU-bidrag

Ålands Nyheter kunde också i april i år rapportera om omfattande korruption med EU-bidrag inom Ålands Näringsliv. Föreningen hade fått totalt €360 000 i bidrag av LR och Europeiska Socialfonden för att förbättra servicenivån på Åland. Pengarna användes till att anställa en person ur föreningens ledning till direktörslön, övernattningar och middagar på lyxhotell för företagstoppar, samt för att anlita det svenska bluffbolaget StigFram för att sälja in falska personlighetstester till åländska företagare.

 

Ny verksamhetsledare ännu inte i tjänst

Ålands Näringsliv meddelade nyligen att de kommer att byta verksamhetsledare från bankiren Anders Ekström till bankiren Jan-Erik Rask. Avtalet med landskapsregeringen är ändå under

Enligt avtalet med minister Karlström är föreningen förpliktigad att konkurrensutsätta kostnader och tjänster som beräknas vara värda mer än €10 000, men föreningen har tidigare brutit mot sådana regler för att kunna kanalisera penar till individer inom sin egen ledning.

Anders Ekström Rask till vänster, Fredrik Karlström till höger, bilden är från en presskonferens 25.5.2020