Kategorier
Nyheter

”Jag hatar Gud! Jag är antikrist!” – Landskapsregeringen betalar feta konsultarvoden till Lukas Lantz för att leka med barn

Idolbilder på Che Guevara, Fiedel Castro, ”Viva la revolución!”, Karl Marx Kapitalet och soppa till proletärer – sådan är den image den åländske punkrockaren Lukas Lantz visar upp offentligt. Och hans band Hemoglobin rockar loss med låtar som ”Raise your fist!” och sprider hat mot kristendomen i andra låtar, där Lantz vrålar att han är antikrist, att han hatar Gud och att han hatar Jesus Kristus. Såsom i somras på Emmaus-festivalen.

Men när det finns feta konsultarvoden att lyfta från landskapsregeringen gäller det att vara flexibel med sin revolutionära övertygelse – det kallas helt enkelt att vara smart. Något som fler och fler vänsteraktivister på Åland fått upp ögonen för på senare tid och nu slår mynt på.

För ett par år sedan startade landskapsregeringens Kulturbyrå ett projekt de kallade ”Kreativa Kids”, dit pride-flöreningen Regnbågsfyrens tidigare ordförande Lina Antman värvades som projektchef. Projektet fick ifjol en budget på €25 000 av landskapsregeringens inkomster från casinobolaget PAF – varav den största andelen gått till Lina Antman själv.

Ålands Nyheter avslöjade förra veckan hur Antman använt tjänsten som projektledare till att anlita sin flickvän Maria Antman med bakgrund inom Socialdemokraterna och Regnbågsfyren till lukrativa konsultuppdrag som gått ut på att pyssla med barn.

En djupare granskning visar att Kulturbyrån använt projektet för att genomgående premiera individer aktiva inom den åländska vänstern med välavlönade konsultuppdrag, som främst bestått i att leka med skolbarn i lågstadiet.

Bland dem Lantz – som skickat fakturor för över €5000 till Kulturbyrån för sina tjänster. Ur fakturorna framkommer det att han tagit €85 per ”lektion” med barnen och vid andra tillfällen krävt €400 per femtimmars dag i Kumlinge. Lantz har också lyft konstnärsarvoden för €200 per lektion.

 

 

I Antmans instruktioner till intresserade detaljerar hon vilka summor de ska fakturera landskapsregeringen per lektion och i ”konstnärsarvode”: €85 per lektion och €200 per konstnärsuppdrag.

De råden har också följts av Anton Johansson, som är grundare av den politiska organisationen Röd ungdom och har fakturerat Kulturbyrån totalt €2800 i gage för tjänster som artistisk ledare inom projektet. Johansson är mest känd för att spela fiol i duon ”Havsmörker” med ex-politikern Axel Jonsson. Pandemin av Covid-19 gjorde dock att Johansson inte kunde besöka skolbarnen i år, men det gick ändå bra att ta €600 i konstnärsarvode för att spela in två videor på YouTube för barnen plus €300 för att förbereda sig.

Bland andra fakturor återfinns firman Chandni Flow har fakturerat €660 för att hålla tre stycken ”workshops” i Vårdö, Föglö och Ödkarby skola.

Sofia Mansner Sundell passade på att ta €100 i hyra för denna roddtur

Två stycken sprillans nya surfplattor av modell iPad har också inhandlats av Lina Antman, som skickat notan till landskapsregeringen tillsammans med räkningen för ett årskort så att hon kan åka gratis på skärgårdsfärjorna.

Antman har också passat på att flyga tur och retur från Mariehamn till Åbo för knappt €600 tillsammans med Kulturbyråns Yvonne Törneroos i vad damerna påstått vara ”studiebesök till barnkulturkoordinator”.

Den bidragsberoende föreningen Alanta i Sjökvarteret utnyttjade åländska skolbarn för att kunna skicka rejält saltade fakturor till landskapsregeringen. I ersättning för att föreningen hade ”lärt” skolbarn hur man täljer i trä och lagar barkbåtar krävde Sofia Mansner Sundell att landskapsregeringen skulle betala €400. Mansner Sundell krävde också €100 i hyra för att barnen fått ro lite i föreningens ekor.