Kategorier
Nyheter

Jannik Svensson går över till Obunden Samling och blir deras politiska sekreterare på deltid

Liberalernas tidigare politiker Jannik Svensson byter parti och blir politisk sekreterare för högerpartiet Obunden Samling. Detta meddelar Obunden Samling i ett pressmeddelande idag, där det står att lagtingsgruppen står bakom beslutet. Enligt lagtingsgruppens ledare Magnus Måtar såg partiet att Svensson hade mycket gemensamt med dem i många politiska frågor.

– Vårt största hinder under processen var det faktum att han har ett förflutet inom liberalerna, men det är ju direkt ingen hemlighet att de ser väldigt olika på saker, skriver Måtar i pressmeddelandet.

Ålands Nyheter har pratat med Svensson, som är nöjd med partibytet:

Hur ser du på din uppgift som politisk sekreterare för Obunden Samling, vad vill du få uträttat?
– Som politisk sekreterare har man som uppgift att vara till stöd för lagtingsgruppen när det kommer till kommunikationsfrågor och hur man pratar med väljare. Jag ser det som något som passar mig väldigt bra, det är ett uppdrag som nästan är sytt för mig. Jag har en bakgrund inom åländsk politik, där jag hållit på i snart 12 år. Sedan har jag ett eget företag inom kommunikation och mycket erfarenhet av valarbete. Jag är glad och tacksam för att jag fått den här möjligheten.

Hur länge har partibytet varit på gång?
– Egentligen ända sedan jag fick insyn i hur livet efter ett val ser ut. Jag var naiv före och trodde att det var på ett helt annat sätt, men när jag fick mina veckor i lagtinget såg jag hur saker och ting går till och jag blev ganska snabbt besviken på det som Liberalerna ville göra.

– Det fick mig att känna att det var dags att lämna partiet. Det beslutet fattade jag ganska snabbt. Jag har granskat Obunden Samling, synat dem i sömmarna, kollat på vad för slags politik de vill föra och hurdana ekonomiska beslut de fattar genom sin ministär i landskapsregeringen. Jag tycker mig se en väldigt liberalkonservativ linje som jag har lätt att skriva under på i förhållande till den linje jag sett hos Liberalerna.

Varför Obunden Samling? Övervägde du andra partier också?
– Jag har faktiskt tittat på andra partier, men jag kände inte att Moderaterna var rätt plats för mig, i och med att det är ett parti som jag upplever som ganska splittrat i viktiga frågor. Det var väl Moderaterna jag kollade på, men jag känner att Obundna är närmast.

– Sedan har jag också ett väldigt stort förtroende för Christian Wikström, jag ser honom som ett stort hopp inom åländsk politik. Han är en stjärna och jag vill gärna vara med på hans lag.

Blir det mer fart på Obunden Samling i media och på internet nu?
– Absolut! Jag har ju den bakgrunden med att ha jobbat som journalist och nu de senaste åren med digital marknadsföring. Jag har också erfarenhet av digitalt politiskt arbete. Vi ska sätta ihop en strategi för hur vi ska nå de unga och även nå de övriga väljarna på Åland – det är högst på listan nu.

– Vi börjar förbereda inför nästa val redan nu. Det är också därför man har valt att tillsätta den här tjänsten.

De Obundna har både utpräglade stadsfrassar och motormän i sina led – blir du med stadsfrassarna eller ska du börja mecka nu?
– Jag vet inte. (Skratt) Jag håller inte på och meckar själv, men det händer att jag lagar saker i huset som går sönder. Jag har absolut inget emot att bo ute på landet, jag bor ute på landet nu i Stockholms skärgård.

– Vi får se. Christian Wikström och Christoffer Virtanen är två goda vänner till mig. Det är också det som har varit en av de viktiga aspekterna för mig när jag valde parti – att jag känner att jag har riktiga vänner i partiet.

Kommer du att fortsätta med din podcast ”Samtal”?
– Absolut. Jag har framgång i Sverige som jag aldrig kunnat drömma om, så det kommer jag att fortsätta med. Det skulle vara dumt av mig att lägga av.

Kommer du att vara i Sverige nu eller på Åland?
– Både och, jag kommer att pendla. Jag kommer att göra klart studierna i Sverige, men detta är en deltidstjänst. När jag behövs på Åland kommer jag att vara där, jag får pussla lite.

Har du planer på att parkera dig på Åland när det börjar närma sig val?
– Ja. Jag kommer sannolikt till Åland ett år innan valet.

Kommer du att göra skandalösa fingergester så att media har något att skriva om?
– Det kan hända att det glider upp något OK-tecken ibland. Jag har fortfarande inte lyckats få bort den gesten och jag använder den emojin ganska mycket på Facebook messenger.

– Jag tror att det kan hända att det kommer ett OK-tecken, men om det kommer är det inte ”white power” jag syftar till, utan det är som sagt bara OK.