Kategorier
Nyheter

Journalisternas hatkampanj misslyckades: Johansson sitter kvar

Med rösterna 17 mot 6 beslöt stadsfullmäktige i Mariehamn i tisdags att inte avsätta stadsstyrelsen. Motionen att avsätta stadsstyrelsen hade lämnats in av Ålands Framtid, som ville sparka sin ledamot Birgitta Johansson, efter att partiledningen vikt sig för en hatkampanj som förts mot henne av traditionella medier på Åland.

Fullmäktige kan enligt kommunallagen inte sparka enskilda ledamöter ur stadsstyrelsen, utan måste behandla stadsstyrelsen som en helhet i förtroendeomröstningar. Därför lämnade partiet in en skrivelse i mitten av juni, där de begärde att fullmäktige skulle återkalla förtroendet för stadsstyrelsen, vilket behandlades på sammanträdet i tisdags.

 

Tre redaktioner i gemensamt drev
Johansson fick redan när hon började i stadsstyrelsen ta emot kritik i media för material hon delade på sociala medier kring påstådda globala konspirationer, men i maj bestämde sig redaktionerna på Ålandstidningen, Ålands Radio och Nya Åland för att inleda en gemensam kampanj mot henne med syfte att få henne sparkad ur stadsstyrelsen, utesluten ur sitt parti och till och med bötfälld och dömd för sina åsikter. 

Både Ålandstidningen och Nya Åland drivs av den socialdemokratiske finansmannen Anders Wiklöf, medan regeringsfinansierade Ålands Radio drivs av den socialdemokratiske politikern Mia Hanström. Orsaken till det gemensamma drevet var att Johansson delat en video på sociala medier där den amerikanska föreläsaren Christine Sneeringer kortfattat berättar om hur hon övergav sin homosexualitet efter upplevelser av religiös gemenskap.

 

Journalist fabricerade lögner tillsammans med vice häradshövding
Ålandstidningens regeringstrogne journalist Kevin Eriksson ringde som ett led i kampanjen både till Ålands Framtids ordförande Axel Jonsson och till stadsstyrelsens ordförande Tage Silander (M) för att kräva åtgärder mot Johansson. Ålands Radios regeringstrogne journalist Sara Lindroos krävde att Johansson skulle ångra sig och ringde sedan även hon i samma ärende till partiledare Jonsson.

Allra längst i hetsen gick Nya Ålands regeringstrogne journalist Veronika Åström, som först uppmanade Johansson att ångra sitt inlägg, för att sedan även hon ringa till partiledare Jonsson för att kräva åtgärder mot Johansson, som inte vek sig för journalisten. 

Därefter tog Åström vice häradshövding Lena Nordman till hjälp för att fabricera och publicera lögner om att det skulle ha varit brottsligt av Johansson att dela Sneeringers video på Facebook, samt lögner om att Johansson skulle ha antytt att homosexualitet är en sjukdom.

Faksimil ur åländsk regeringspress

Partiledning vek sig för drevet
Ålandstidningens chefredaktör Niklas Lampi drog också sitt strå till stacken och skrev en ledare där han uppmanade partiledare Jonsson att säga upp förtroendet för Johansson. Journalisternas drev blev för mycket för Axel Jonsson, som ett par veckor senare begärde att hon skulle lämna stadsstyrelsen – något hon inte var intresserad av att göra.

Motionen i fullmäktige att avsätta stadsstyrelsen var undertecknad av Axel Jonsson och understöddes av moderaten Johan Ehn, som i tisdagens anförande menade att ledamöterna där representerar sina partilistor och inte sig själva och att fullmäktige därför skulle hjälpa Ålands Framtid byta ut Johansson.

 

Johansson hotade med domstol
Johansson fick möjligheten att försvara sig i fullmäktige, där hon hotade med att få saken rättsligt prövad:

– Får det gå till på det här sättet? Måste jag pröva saken i domstol? frågade sig Johansson i sitt anförande.

Hon berättade att hon hade fått stort stöd bland de andra ledamöterna i stadsstyrelsen, bland stadens tjänstemän och bland allmänheten. 

Socialdemokraternas ledamot Igge Holmberg försvarade Johansson och sade att hon varit påläst och gjort sitt jobb i stadsstyrelsen.

Moderaten Petri Carlsson var på partikollegan Ehns linje och menade att fullmäktige skulle respektera Ålands Framtids vilja i vad han kallade en ”intern sak för partigruppen”.

 

Socialdemokrater och Obs försvarade Johansson
Barbro Sundback (S)
höll ett långt anförande, där hon sa att Johansson har en stor personlighet som hon också har rätt till och att hon tjänat Mariehamns stad som politiker i många sammanhang. Enligt Sundback fanns det en risk i att ”börja med förtroendeomröstningar som inte baserar sig på verkligt allvarliga brister i att förvalta sina uppdrag.”

Obunden Samlings ledamot och partiledare Bert Häggblom höll ett kort anförande där han framhöll respekten för andras åsikter, så länge de håller sig innanför lagens ramar.

Axel Jonsson var inte nöjd med stödet Johansson samlade bland de andra partierna:

– Då tycker jag att väljarna ska veta att Socialdemokraterna tolererar att vi har en representant i stadsstyrelsen som uttrycker homofoba åsikter.

Jonsson fick mothugg av liberalernas ledamot Ingrid Johansson som replikerade med att Birgitta Johansson är en person som ”gjort ett hästjobb” för Ålands Framtid.

Efter en snabb omröstning beslöt fullmäktige att låta stadsstyrelsen sitta kvar, vilket innebär att Johansson fortsätter som politisk vilde istället för att sitta på något partis mandat.

På bilden: Birgitta Johansson omgiven av regeringstrogna journalister och Axel Jonsson