Kategorier
Nyheter

Justitieministern slår tillbaka mot kraven: ”Inget utrymme i Finland för sharialag”

Under ett seminarium med justitieministeriets delegation för etniska relationer tog justitieminister Antti Häkkänen (Saml) tydligt avstånd från de krav som framförts från bland annat akademiskt håll på att införa islamisk sharialag och annan lagstiftning från främmande kulturer i Finland.
– Religion eller kultur kan inte rättfärdiga övergrepp på kvinnors och flickors rättigheter, såsom till exempel tvångsäktenskap eller stympning. Det finns ingen plats för sharialag eller andra försök till parallella samhällen i Finland. Rättigheterna gäller lika för alla, sade den 33-årige Häkkänen under seminariet.

 

Prisbelönt juristprofessor av motsatt åsikt 

Alla delar inte justitieministerns synsätt. Senast förra veckan framförde tidningen Hufvudstadsbladet, tillsammans med Uppsalaprofessorn och vicehäradshövding Maarit Jänterä-Jareborg, krav på att nordiska domstolar ska ta större hänsyn till främmande länders sedvänjor och lagar i rättsskipningen, med betoning på sharialag i familjerätten.

Den 63-årige vicehäradshövdingen krävde att nordiska domstolar ska legitimera utländska barnäktenskap enligt islamsk sed.
– De (barnen) har fått sina morgongåvor och de berättar att någon imam har varit hemma hos dem och förrättat ceremonin, och att de senare också ska gifta sig civilt enligt svenskt system. Jag ser enbart positivt på det, sade Jänterä-Jareborg till tidningen.

I samma reportage tog vicehäradshövding Jänterä-Jareborg avstånd från vad hon kallade ”en mycket större intolerans” än tidigare i Sverige och försvarade främmande kulturers könsstympning av barn.
Det är ju så man i de kulturerna välkomnar och tar emot ett barn, vädjade Jänterä-Jareborg, som 2013 belönades för sina åsikter med SEK 1 000 000 från Torsten Söderbergs Stiftelse.

 

Shariadom i Sverige tidigare i år

Senast i februari i mars i år avslöjades det att arabiska centerpartister i  Sverige förkunnat en dom enligt sharialag i ett åtal för hustrumisshandel i Solna tingsrätt. En sådan sorts rättsskipning ser ändå inte ut att bli införd i Finland enligt de nya uttalandena från minister Häkkänen:
– Finland är ett öppet och internationellt land, rikt i språk och kultur, där grundläggande rättigheter gäller lika för alla… Likhet inför lagen är en resurs i Finland och en kraft som håller ihop samhället.

Ålands Nyheter är det enda svenskspråkiga mediet som publicerar justitieministerns uttalande.

Foto: Laura Kotila, statsrådets kansli