Kategorier
Nyheter

Kändiskocken Michael Björklund satsar stort i Finland med flera restauranger

Ett nytt företag under namnet BS Restaurants AB har registrerats på Åland och beviljades nyligen näringsrätt. I ledningen sitter kändiskocken Michael Björklund, känd för Smakbyn och andra restauranger, samt för sin seger i dokusåpan Robinson år 2020. Det nya bolaget har beviljats en Finvera-garanti på €60 000 för sina hyror av landskapsregeringens näringsavdelning. Björklund berättar om sina planer för Ålands Nyheter.

– Det är nya restauranger och nya restaurangkoncept. Vi börjar etablera oss i fastlandet, i Finland, med ett nytt företag som vi kommer att utveckla.

Vill du berätta lite mera?
– Allting är i startgroparna, så vi har ganska mycket på gång men ingeting är exakt spikat. I slutet av den här månaden borde det i alla fall vara två ställen som vi kommer att börja på.

Så det kommer ingen ny restaurang på Åland?
– Nej, här på Åland försöker vi nog bara överleva. Vi har sett efter corona att vi redan är för många restauranger på Åland för att alla ska klara sig. Det finns inte utrymme för fler restauranger på Åland, utan man måste börja titta lite högre upp och börja etablera sig i Finland.

– Visst är det en tuff marknad där också, men det är lite mera folk som bor där. Coronan slår hårt emot Finland också, men inom restaurang så har coronan slagit stenhårt mot Åland när vi har stängt mot Sverige. Det är nog ganska tufft att driva och som det är på Åland idag har vi ett jättefint utbud av restauranger.

– Det är nog få restauranger som går riktigt bra.

I vilka regioner tänker ni etablera er i Finland?
– Det är allt ifrån huvudstadsregionen och sedan inåt mot ryska gränsen och ditåt upp vi har tänkt oss, mot Imatra-hållet.

– Sedan ska vi ge oss in i finska Lappland, som också är mycket intressant att göra. Och sedan i helt finska områden, helt enkelt. Vi kommer att jobba helt på finska i det här bolaget som vi startar.

Wow! Hur är det med din egen finska?
– Den är helt urkass! Men det som är så bra är att det inte är någon annan svensk som håller på i Finland som inte kan finska, så konkurrensen är inte så stor (skratt).

– Hoppeligen ska den väl bli bättre när man får jobba där mera. Men det här är inte något som jag gör ensam, vi börjar bli ett ganska bra team runt som jobbar. Det finns sådana som pratar mycket, mycket bättre finska än mig. Annars skulle jag aldrig ha vågat ge mig in i det.

Kommer du att ta dina etablerade varumärken till de finska restaurangerna?
– Nej, det här blir helt nya koncept. Eller det finns förstås i världen liknande koncept. Niska, Smakbyn, golfen och de andra som vi har idag är egna, så det här blir helt nytt.

Kommer den åländska ”touchen” att ha någon framstående roll i restaurangerna?
– Absolut! Den kommer alltid att finnas med i det hela. Jag kommer ifrån Åland och är halv-ålänning i alla fall, så visst kommer Åland att synas på alla ställen.

Blir det säsongsrestauranger eller året om?
– Det blir året runt-restauranger. Jag tror att det i framtiden kommer att finnas ett par etablerade restauranger i Mariehamn och sedan kommer resten att bli säsongsbaserade och ha öppet när det är folk här.

– De här restaurangerna blir lättare när det finns folk att ta av. På Åland är det inget problem under juli och augusti, då spelar det ingen roll vad du har för restaurang för du fyller den ändå. Det är sedan i den övriga tiden som det helt enkelt är för tufft för att ha öppet året runt.

– Kostnaderna blir så mycket och man får inte de fasta kostnaderna täckta under den del av året där det är så lite att göra. Då måste man försöka hitta på andra saker för att kunna ha personal och trygga deras arbetsplatser. Och då måste man börja titta lite större.

Anser du att det har varit svårt eller jobbigt med ruljansen på personalen under sommarsäsongen?
– Ja, det har varit jättejobbigt på det sättet att förut gick det inte att få tag i personal, då var det jättesvårt. Sedan kom coronan och då visste man inte hur många gäster som skulle komma och sådana saker. Då var det också svårt med personal och att ha rätt mängd folk på de olika ställena.

 

Lyssna: Michael Björklund berättar om en restaurangbransch i kris på Åland på grund av corona:

 

När tror du att den första av era nya restauranger slår upp portarna?
– Jag tror till Valborg.

Michael Björklund säger att han i detta läge inte kan avslöja var någonstans restaurangen kommer att öppna, men att mer information kommer inom kort.

Vad vore det bästa som kunde hända nu för att rädda säsongen 2021?
– Jag hoppas att coronan inte ska bli värre. Vi har haft många finska gäster som hört av sig och bokat. Jag tror att bara vi håller coronan borta så kommer vi att ha en hyfsad juli månad på grund av att vi har många från fastlandet som kommer hit till Åland.

 

Lyssna: Michael Björklund om hur krisen känns först i turismbranschen och senare drabbar övriga sektorer

 

– Sedan till slut blir det bankkrasch eller något sådant. Nu gör ju bankerna rekord därför att alla behöver låna pengar för att överleva. De gör jättefina resultat på det här – tills vidare. Men det är sedan som problem kommer också för dem, när företag konkursar och de står med en massa obetalda lån. Det är då som bankerna får problem. Det brukar ligga ett par år efter, helt enkelt.

– Det som är viktigt för Åland är att vi måste få igång rederierna. Det har ju varit vår motor på Åland. Rederierna har varit en stor arbetsgivare och de har också försett Åland med mycket bra folk. Rederierna måste vi få igång.

 

Lyssna: Michael Björklund säger att corona-krisen ändå varit lärorik

 

Apropå bankerna så har ni beviljats en hyresgaranti av landskapsregeringen via Finvera för att täcka 50% av en hyresgaranti från banken
– Jo, det är väl bra? Vi har också lånat en massa pengar för att överleva. Men de ska också betalas tillbaka någon gång. När man får låna pengar för att överleva så ska nog banken ha tillbaka sin del i det hela också. Det är en tuff situation, men vi är glada för att Ålandsbanken varit måna om sina företag i alla fall. De försöker hjälpa till så mycket de kan.

Varför gick ni via landskapsregeringen för hyresgarantin istället för via Business Finland om ni ändå inte ska ha restaurangerna på Åland?
– Vi får inte söka från Business Finland – vi är ju ålänningar.

Så varför registrerade ni bolaget på Åland istället för i Finland?
– Vi är ålänningar. Eller hur tänkte du?

Jag tänkte eftersom du sade att ni inte ska ha någon av de här restaurangerna på Åland.
– Ja inte nu, nu satsar vi helt och hållet på Finland, men sedan när det öppnas upp kan det finnas möjlighet att vi startar på Åland också. Det beror helt på vad som händer i framtiden.

Björklund säger att han kommer att fortsätta bo på Åland med sin familj och att han är glad över att kunna skapa jobb för ålänningar och för finländare med de nya restaurangerna.

– Det är på ett sätt att man försöker hålla så mycket folk som möjligt med jobb. Jag tror att ingen mår bra av att gå hemma, man behöver nog jobba.