Kategorier
Nyheter

Katrin Sjögren betalar €160 000 till vänsterstiftelse för att utreda Ålands medlemskap i EU

Lantråd Katrin Sjögren (L) beslöt att ge de åländska skattebetalarna äran att betala hela €160 000 euro till vänsterstiftelsen Ålands Fredsinstitut för att den ska utreda konsekvenserna av Ålands medlemskap i EU.

Stiftelsen drivs av tidigare finansminister Roger Nordlund (C) och har specialiserat sig på att utgjuta enorma summor i bidrag från landskapsregeringen. Senast i februari beviljade finansminister Mats Perämaa (L) €200 000 i bidrag till stiftelsen, som fick nästan lika mycket av honom förra året.

Landskapsregeringen säkerställde att endast Ålands Fredsinstitut skulle ges möjligheten att ta del av pengarna genom inte begära in anbud eller informera andra organisationer om projektet.

 

Hade genast åsikter om Brexit

Nordlunds stiftelse meddelade genast i sitt anbud – före någon utredning påbörjats – att den kommit fram till att Brexit är att betrakta som en auktoritär tendens hos britterna. Föreningen erbjöd sig att utreda följande under 12 månader till en lönekostnad av €108 000:

– Hur har EU-medlemskapet påverkat Ålands möjligheter till självbestämmande och demokratiskt deltagande?

– Självstyrda regioners deltagande och strategier i EU

– Fallstudie: hur har EU:s miljölagstiftning påverkat ålänningarna och deras omgivning?

– Fallstudie: Gränsbevakningens förändrade mandat: ett resultat av europeisk integration?

Stiftelsen krävde också ytterligare €50 000 för att anlita Ålands Statistik- och Utredningsbyrå för att utreda ”den fria rörlighetens betydelse”, samt ”förändringar av Ålands demografiska struktur”.

Slutligen krävde stiftelsen också €1900 för resor inom projektet.

Någon tryckt rapport får skattebetalarna däremot inte för €159 000, utan detta blir i så fall en extra kostnad.

 

Har tidigare krävt 10 miljoner euro

Ålands fredsinstitut har under de senaste åren utmärkt sig som en av landskapets mest penningivriga organisationer. Så sent som i oktober ifjol krävde stiftelsen 10 miljoner euro till forskning inom ”globaliseringen, digitaliseringen, miljö- och klimatfrågorna”, med stiftelsens direktör Sia Spiliopoulou Åkermark som en av undertecknarna. Det  är också hon som nu ska leda utredningen Katrin Sjögren beställt, trots den blygsammare summan.

På bilden: Katrin Sjögren och Roger Nordlund, foto:  Landskapsregeringen