Kategorier
Nyheter

Katrin Sjögren (L) och Nina Fellman (S) använde sitt sista år vid makten till storskaligt slöseri på lyx

Katrin Sjögrens regering ägnade sig åt ett storskaligt slöseri under sitt sista år vid makten 2019. Det är i synnerhet tidigare lantråd Sjögren själv och tidigare kommunminister Nina Fellman (S) som slösat värst på sin representation – på skattebetalarnas bekostnad.

Nästan €100 000 användes av landskapsregeringen för representation ifjol och utav dessa har tiotusentals euro gått till lyxkrogar och exklusiva resorter, där ministrar, tjänstemän, utländska politiker och vänsterprofiler frossat i svindyr mat, champagne, konjak, tryffel och mycket annat. Ålands Nyheters granskning visar på ett samhälle i djup korruption bakom kulisserna.

 

”Klimatsmart lunch” kostade €37 på vänsterrestaurang

Vänsterföreningen Emmaus har byggt en restaurangverksamhet på stora bidrag som beviljats av landskapsregeringen. Att äta en ”klimatsmart lunch” på vänsterrestaurangen kostade däremot €37 per person när lantrådet hade bokat bord och krögarna kunde skicka räkningen till skattebetalarna.

När Sjögren besökte Bryssel i juni och höll möte med utländska politiker passade de på att sluka i sig lunch för €50 per person. Notan på totalt €550 skickade Sjögren sedan till de åländska skattebetalarna.

Sjögren radade också upp notor på lyxkrogen Nautical till ett sammanlagt värde av över €6000 under 2019. Ålands Nyheter har begärt ut och fått fakturorna från restaurangen, men inte fått notorna. På fakturorna framkommer det inte heller vad för slags evenemang det rört sig om eller vilka som deltagit. Andra fakturor från Nautical har skickats för lunch med VDn för ett av Ålands största byggbolag samt för luncher som kostat €52 per person. Dessa luncher sköljdes ner med vin och pilsner och Sjögren skickade sedan notan på över €500 till skattebetalarna.

 

Finlandssvensk politikerklubb blev dyrt besök för ålänningarna

Den finlandssvenska politikerklubben Folktinget besökte Åland i maj ifjol för att frossa till sent på natten och lämnade sedan efter sig tomma tallrikar, tomma glas, och notor från Nautical på €4600 som lantrådet Sjögren och talman Veronica Thörnroos (C) skickade till skattebetalarna efter att dignitärerna fått sig varsin meny för €51.

Sjögren ordnade också en riktig fest på Nautical i juni ifjol, där elva deltagare kalasade på oxkinder, sorbet, pilgrimsmusslor, kir, vin, Baileys och konjak tills notan sent på kvällen uppgick till över €1200. Personen som godkänt notan har förvanskat sin namnteckning så att den inte går att tyda.

Lantrådet använde också representationskontot för en lunch på Nautical för dignitärerna i den Internationella Kongressen för Sjöfartsmuséer (ICCM), som kostade €4000. Regeringskansliet har upplyst Ålands Nyheter om att detta endast var en delkostnad av luncherna, som totalt beräknats kosta €10 000 – €12 000 under ICCMs besök. Resten av notan ska andra aktörer ha stått för.

Skattebetalarna fick också betala en till räkning på €4000 för ICCMs delegater. Den här gången från Food’n’Joy för kulturprofilernas lyxmiddag ombord på Pommern, som kostade €64 per person och lantrådet frikostigt bjöd på.

 

Ålands Sjöfartsmuseum National Trust
De internationella kulturprofilerna passade på att göra Ålands Sjöfartsmuseum till en plattform för politisk aktivism före de gick och lunchade på närliggande lyxkrogen Nautical. Talare John Orna-Ornstein är mest känd för att han försökt tvinga museiarbetare att bära brickor med symboler för pride-rörelsen.

 

Praliner för hundratals euro

Lantrådet har varit en flitig kund på hantverksbutiken Salt, som kunnat fakturera skattebetalarna totalt €1500 för olika gåvor i form av svindyra köksredskap som hennes assistenter inhandlat där. En av fakturorna ligger på över €100 för sex askar praliner. Lantrådet köpte också godisar för €540 från United Boxes.

Regeringens ”Utvecklings- och hållbarhetsråd”, bestående av toppolitiker, tjänstemän och vänsterprofiler bjöds i maj in till Gustaf Eriksson-villan för en buffé för €29 per person. Notan för 13 skickades till skattebetalarna av lantrådet – tillsammans med en räkning på €120 för fyra timmars servering.

En låda öl skulle lantrådet också ha och det åländska bryggeriet Open Water Brewery tog betalt €86 för lådan när skattebetalarna stod för fiolerna.

 

Silverskär en favoritplats för representation

Den avskilda resorten Silverskär har blivit populär bland internationella höjdare som inte har något emot att betala stora summor för att kunna förlusta sig långt borta från allmänhetens nyfikna blicka. Detta gäller även de åländska folkvalda, som ifjol använde runt €10 000 av skattebetalarnas pengar för eskapader dit.

Till en av dessa eskapader bjöd lantrådet Sjögren in en grupp kallad ”Ålandsakademin”, som består av topptjänstemän från Finland och Sverige som enligt regeringsprogrammet ska bli informerade om Ålands självstyre. Deras transport, middag och bastu med dricka på Silverskärs Klobben kostade skattebetalarna €155 per person – över €3000 för en dag.

 

Alko
Alko lockar till inköp – särskilt när någon annan betalar

 

Digra spritinköp för lantrådet

Lantrådet bjöd också åländska politiker på en resa till Almedalen för att fraternisera med sina svenska kollegor, till en kostnad på runt €20 000, varav €4000 sattes på representationskontot för att hålla passagerarna med samtliga måltider ombord och hålla en lantrådsbjudning för 70 gäster.

Varor för över €1200 inhandlades också av lantrådet från Alko under 2019 på skattebetalarnas nota. Det har i huvudsak rört sig om konjak, vin och champagne.

Totalt kostade Sjögrens representation skattebetalarna åtminstone €56 000 ifjol. Dessutom fick hon under året ytterligare €7200 i ett personligt bidrag av landskapsregeringen för att använda till sin representation i tillägg till dessa kostnader.

 

Lagade middag till sina vänner – skickade sedan nota till skattebetalarna

Nina Fellman
Nina Fellman, foto: Landskapsregeringen

Tidigare kommunminister Nina Fellman (S) har också missbrukat skattepengar för sina och andras extravaganser. Till det mer ovärdiga hör att hon bjöd sina regeringskollegor på middag som hon lagade hemma hos sig och sedan tillsammans med Sjögren skickade in en räkning för middagen till landskapet.

Fellman passade också på att använda ålänningarnas pengar för att imponera på isländska toppolitiker, som hon bjöd på en lyxafton på Silverskär med middag, dryck och bastu till en kostnad på över €550 per person. Sällskapet på sju personer sög i sig fyra flaskor vin, champagne av märket Gula Änkan, konjak av märket Hennessy, samt några pilsner för att skölja ned.

Som ursäkt för de isländska politikernas besök använde landskapsregeringen en konferens för den falska miljörörelsen ReGeneration 2030.

Dagarna efter lyxhelgen på Silverskär passade Fellman på att publicera flera blogginlägg där hon skröt över hur hennes parti tog vara på fattiga pensionärer och hur hon hjälper ensamma tanter, missbrukare, barn med särskilda behov och kommunalanställda.

– Det var roligt och givande att fördjupa diskussionen, och att få visa Åland från sin allra bästa sida, berättade Fellman till Ålands Radio dagen efter extravagansen.

Fellman bjöd också det isländska ministerhovet på tvårätters lunchClub Marin före de åkte till Silverskär. Bland den tidigare ministerns krognotor finns också en lunch på Nautical som gick loss på €233 efter att hennes sällskap fått sig förrätt, abborre och tryfflar.

 

hennessy
Konjaken Hennesy föll utländska politiker i smaken

 

Andra ministrar betydligt mer sparsamma

Sjögrens och Fellmans ministerkollegor uppförde sig helt annorlunda med skattebetalarnas pengar. Vice lantråd Camilla Gunell (S) skickade bara in en krognota för sin representation. Ministrarna Tony Asumaa (L), Wille Valve (M) och Mats Perämaa (L) använde mindre än €100 var för sin krogrepresentation.

Minister Mika Nordberg (M) bjöd på en lunch på Nautical som gick loss på €89 för två personer, inklusive förrätt och biff Rydberg. Elva personer inom infrastruktur fick sig också en lyxlunch på Nautical av Nordberg.

 

Kalas i Bryssel

Tjänstemän inom landskapet har också fått i uppdrag av politikerna att ordna representation och extravaganser med skattepengar.

Landskapsregeringens specialsakkunniga Julia Lindholm ordnade ett kalas i Bryssel för €765 och Finlands Utrikesministerium skickade sedan notan till de åländska skattebetalarna.

Det isländska ministerhovet trakterades på Stallhagen med lunch och pilsner efter att de kommit iland från sin lyxhelg på Silverskär. Notan har däremot ingen underskrift.

Ett så kallat ”nordiskt tjänstemannautbyte” med lunch och bastu för 11 personer på Silverskär kostade skattebetalarna €2213 – eller €200 per deltagare. En julfest på Mormors Gröna Hus för nio personer kostade €467.

 

Pizza
Foto: Eneida Nieves

 

Inte bara oanständiga representationskostnader

Totalt använde landskapsregeringen strax under €100 000 av skattebetalarnas pengar för sin representation under 2019, exklusive lagtingets representationskostnader. De största summorna har spenderats på favoritkrogen Nautical – totalt €18 000 under fjolåret. Näst mest pengar har gått till Café Hjorten, som serverar lunch, tårta och smörgåsar till offentlig sektor och allmänheten. Totalt har €17 000 spenderats för representation på cafét, varav nästan allt varit av lantrådet. Näst efter Hjorten var det Silverskär som fakturerade mest – totalt €9000 under året.

Trots extravaganserna och det utbredda missbruket, har en del av utgifterna för representation också gått till anständiga ändamål, såsom till att bjuda räddningspersonal och frivilliga på pizza efter nyårsstormen 2019, för att bjuda på smörgåsar och snittar vid Helsingfors poliskörs uppträdande och för att köpa 50-års presenter och avgångsgåvor till anställda.

Ålands Nyheter kommer att publicera fler granskningar på temat, i första hand av lagtingets och kultursektorns representationskostnader.