Kategorier
Nyheter

Krisstöd för Covid-19 ges mest till företagskonsulter och IT-bolag

Såsom alla hade förväntat sig utnyttjas stöd som skulle gå till finska företag på grund av viruset Covid-19 redan nu av nationens mest korrupta  aktörer.

Den finska tidningen Suomen Kuvalehti avslöjade i helgen idag att näringslivsorganisationen Business Finland, som fick i uppdrag av staten att fördela €150 miljoner i krisstöd till företag, har gett €100 000 av pengarna till den extremt lönsamma konsultfirman Miltton Group, där Business Finland själva är kunder.

Konsultfirman har vägrat svara på frågor från tidningen Iltalehti och upprepar istället frasen ”Våra kundrelationer och relaterad information är konfidentiella. Som tjänsteleverantör kan vi inte ta ställning till våra kunders angelägenheter.” som svar på alla frågor.

Totalt har över 20 000 finska företag krävt bidrag från plundringsbytet på €150 miljoner och 800 företag har redan beviljats det maximala stödet på €100 000, inklusive hockeylaget Pelicans. Skattebetalarna kommer däremot aldrig att få veta hur de olika företagen ska använda deras pengarna, eftersom Business Finland passat på att hemligstämpla den informationen. Business Finlands verkställande direktör Reijo Kangas förnekar dock till att vänskapsband och publicitet påverkar vilka som får bidragen.

Finansminister Mika Lintilä (C) säger till Suomen Kuvalehti att reglerna för krisstöden som delas ut av Business Finland skulle kunna ändras, men att detta endast skulle orsaka större förvirring. Tidningen skriver att de största bidragen hittills har gått till företagskonsulter och IT-branschen. Enligt minister Lintilä kan detta bero på att företag i de branscherna är mest ivriga på att söka bidrag.