Kategorier
Nyheter

Kristen förening får €50 000 i bidrag för att anlägga trädgård

Den kristna föreningen Den Inre Oasen beviljas €50 000 av skattebetalarnas pengar av Näringsavdelningens boss Susanne Strand för att anlägga sig en trädgård vid prästgården i Sund.

Pengarna kommer från EUs fonder och landskapsregeringens budget och betalas ut i ett så kallat ”Leader”-bidrag. Bakom det utstuderat poetiska blomsterspråket i ansökan kan läsaren skönja föreningsmänniskornas desperata åtrå efter pengar:

”Den Inre Oasen riktar sig med Stillhetens Trädgård till alla medvandrare som vill njuta av den speciella stämning som råder i Sunds hjärta, där kyrkan hälsade de svenska kungarna välkomna på sin färd till sitt slott i Kastelholm, när de anlände med sina segelskepp…” läser en del av den långa bidragsansökan.

Den kommande trädgården beskrivs som ”estetisk, stimulerande och rogivande påfyllning som är livsviktig” och mycket mer:

”Trädgården inbjuder till rofylld aktivitet i naturens eget musikstycke”, läser en annan del av bidragsansökan.

Totalt krävde föreningen €50 000 i bidrag, och lovar att själva investera €1300. Totalkostnaden de redovisar för trädgården är hela €83 000, men en granskning av budgeten visar att de använder sig av den klassiska åländska bidragsbluffen med att redovisa talkoarbete som investerade pengar och därmed kunna inkassera stora bidragssummor utan att lägga egna pengar i blöt.

Därför hävdar föreningen att de ska utföra över 2000 timmar talkoarbete, i en ordentligt överdriven tidsuppskattning. Till exempel påstår föreningen att 6 personer ska jobba nästan en arbetsvecka med att sätta upp ett växthus på 3 x 6 meter, att 7 personer ska jobba 20 timmar var med att ordna en kompost, att 8 personer ska jobba 12 timmar med att omplantera sällsynta växter, och att 8 personer ska jobba en vecka med att gräva en potatisåker.

Det kommer också att ta hela 8 personer en arbetsvecka att bygga ett skjul på 3 x 6 meter.

Flera utomstående entreprenörer och specialister kommer också att anlitas med hjälp av bidragspengarna, såsom en arkitekt, grävare och snickare. Totalt kostar köptjänsterna €25 000.

Själva materialet för trädgården blir att kosta skattebetalarna €26 000.