Kategorier
Nyheter

Kupp i Kumlinge? Kommunfullmäktige diskuterade att avsätta kommunstyrelsen

Inte heller en liten skärgårdskommun som Kumlinge är skonad från politiskt rävspel från den allt djärvare vänstern, som tycks ta till alla medel som står till buds för att utöka sin makt på Åland.

Ledda av socialdemokraten Mia Hanström krävde en grupp bestående av Torbjörn Engman, Mats Perämaa (L), Niklas Pettersson, Sören Henriksson, Marie Prokupek och Desiree Johansson att kommunfullmäktige skulle uppmana kommunstyrelsens ordförande Gun-Mari Lindholm (M) att ”iaktta ett värdigt uppträdande”.

Skrivelsen lämnades in till fullmäktige den 12 februari, cirka en vecka före årets första sammanträde.

Orsaken till skrivelsen var att Lindholm ifjol dömdes för sjöfylleri efter att hon erkänt till brottet – som skedde förra sommaren i Föglö.

Under mötet valdes Hanström till ny ordförande för Kumlinge kommunfullmäktige innan behandlingen av ärendet – som ändrades till att bli en fråga om att avsätta kommunstyrelsen istället för bara en uppmaning till Lindholm.

Enligt protokollet bestämde fullmäktige sig slutligen för att inte avsätta kommunstyrelsen, utan skicka uppmaningen såsom den från början skrivits av Hanström.

 

Vice ordförande ville inte delta i hetskampanj

Uppmaningen har också dunkla anklagelser om jäv riktade mot Lindholm, som undertecknarna inte på något vis utvecklar eller förklarar – annat än att de antyder om att det förekommit jäv i situationer där kommunala och privata intressen står i konflikt.

Kommunfullmäktiges vice ordförande Stefan Sundman reserverade sig mot uppmaningen med följande ord:

”Det saknas i lagar och instruktioner underlag för detta, att kommunfullmäktige agerar domstol”

Ålands Nyheter har sökt Sundman för en kommentar.

Uppdatering: Ålands Nyheter har också sökt Lindholm, som meddelar att hon väljer att avstå från att kommentera saken.

På bilden, Mia Hanström till vänster, foto: Socialdemokraterna, Gun-Mari Lindholm till höger, foto: Moderaterna