Kategorier
Nyheter

Kurd försökte elda ihjäl kvinna levande i Mariehamn när han nekades sex

MARIEHAMN Ålands tingsrätt dömde kurden Abdulrahman Fattah Panah till fängelse för att han försökte elda upp en kvinna levande i Mariehamn i april 2017. Fattah Panah kom till Finland från Iran 1997.

Åklagaren hade inte yrkat på straff för mordförsök eller dråpförsök, utan istället den lindrigare brottsrubriken ”försök till grov misshandel”. Enligt åtalet var Fattah Panahs tillvägagångssätt ”synnerligen rått eller grymt” och ”gärningen som en helhet grov”.

En polis var kallad att vittna i rätten och åklagaren presenterade också bevis i form av utlåtanden från Centralkriminalpolisen, inspelningen av kvinnans samtal till alarmcentralen, undersökningsprotokoll och läkarintyg. Fattah Panah nekade till alla anklagelser.

 

Nekades sex – försökte elda ihjäl människa levande
Den 25e april 2017 hade kvinnan fått besök på sin arbetsplats av Fattah Panah, som hon var bekant med sedan tidigare. Han hade kommit in i hennes bil och de hade åkt till hennes bostad. I bostaden hade han krävt henne på sex, vilket hon vägrade. Då hade Fattah Panah slitit henne i armen och i håret in i badrummet där han slängt ner henne på golvet och hällt tändvätska över hennes ansikte, i hennes ögon och ned över hennes kropp. När han letade efter en tändare i fickan lyckades kvinnan knuffa ut honom ur badrummet och låsa in sig. Fattah Panah var vid tillfället vid dålig hälsa och vägde inte mer än 45kg.

Kvinnan ringde 112 från badrummet och polisen kom till platsen för att gripa Fattah Panah. Enligt åklagaren skulle kvinnan ha tillfogats svår kroppsskada och försatts i ett livshotande läge ifall hon inte hade lyckats avvärja Fattah Panahs attack.

 

Brottet skedde i Västernäs

 

Hävdade att han var offer för konspiration
Fattah Panah nekade till alla anklagelser och hävdade att han utsatts för en konspiration av kvinnan och hennes släkt. Enligt honom hade han blivit inbjuden av kvinnans mor till hennes arbetsplats och av kvinnan själv till bostaden. Där hade kvinnan slitit sig själv i håret och hällt tändvätska över sig, med en tändsticka i handen. Enligt Fattah Panah hade han tagit tändvätskan av kvinnan och försökt hälla ut den i badrummet för att sedan gömma undan den. Han berättade att han sedan hört kvinnan ringa efter hjälp från inne i badrummet och att polisen strax därefter dykt upp och arresterat honom.

Polisvittnet berättade att hans patrull ryckte ut på ett larm om en man som försökte bränna en kvinna. Det hade luktat starkt av tändvätska i lägenheten och kvinnan hade upplevts som väldigt skärrad. Polisvittnet trodde sig komma ihåg att de hittat en tändare i Fattah Panahs ficka.

 

Visade avrättningsvideor från Afghanistan
Enligt kvinnan hade Fattah Panah sagt åt henne att ”de båda ska dö” och att han tänkte bränna henne före han hällde tändvätska över henne. Fattah Panah hade tidigare hotat henne med att sätta eld på henne och visat filmer från Afghanistan där kvinnor blir uppeldade levande. Enligt kvinnan hade Fattah Panah många gånger tidigare hotat henne med att det bara är 15 år i fängelse om man dödar någon. 

Kvinnan ville inte driva ärendet till åtal och yrkade inte på något straff för Fattah Panah eller någon ersättning från honom. Med hänsyn till detta och med hänsyn till kvinnans i övrigt trovärdiga berättelse valde tingsrätten att inte tro på Fattah Panahs försvar att allt rört sig om en konspiration mot honom. Ett par mindre detaljer i Fattah Panahs berättelse stämde inte heller och tingsrätten ansåg att dessa minskade hans trovärdighet.

 

Synnerligen rått och grymt brott gav lindrigt fängelsestraff
Tingsrätten ansåg att Fattah Panahs tillvägagångssätt varit synnerligen rått och grymt, speciellt med tanke på att brottet skedde i kvinnans egna hem.

Kurden Abdulrahman Fattah Panah, född 1970, även känd under namnet Rahman Fattahpanah, dömdes till 1 år och 8 månaders ovillkorligt fängelse för försök till grov misshandel, samt till att ersätta sitt brottsoffers rättegångskostnader, samt en brottsofferavgift på €80.

Fattah Panah har överklagat domen.