Kategorier
Nyheter

Kvinna skulle mörda kommundirektör om hon inte fick bidrag på stubinen

Mordhot hjälper inte alltid för att påskynda utbetalningen av saftiga bidragspengar från Hammarlands kommun. Detta fick en finsk kvinna erfara, som igår ställdes inför rätta i Ålands tingsrätt.

Mordhot hjälper inte alltid för att påskynda utbetalningen av saftiga bidragspengar från Hammarlands kommun. Detta fick en finsk kvinna erfara, som igår ställdes inför rätta i Ålands tingsrätt.

Åklagaren ville att Tuula Anneli Lindgren skulle dömas för våldsamt motstånd mot tjänsteman eller olaga hot och menade att hon först i telefon och senare i person försökt hota till sig bidrag genom att hota med att döda en socialsekreterare och kommundirektören. Incidenten hade skett 10.1.2017 på kommunkansliet i Hammarland.

DOKUMENT
Ålands tingsrätt R 18/255

Lindgren bestred anklagelserna. Hon hade inte hotat med att döda någon människa när hon var på kommunkansliet. 

Varken socialsekreteraren eller kommundirektören hade något intresse av att driva ärendet rättsligt, så åklagaren hade istället kallat in dem som vittnen.

 

Hysteri på kommunkansli

Kommundirektören berättade att han blivit inblandad i ärendet redan per telefon, eftersom han kan finska. Lindgren hade enligt honom försökt pressa dem att betala bidragspengar till henne redan samma dag, men de nödvändiga handlingarna hade saknats och hon hade nekats att direkt få bidraget. Enligt kommundirektören hade Lindgren då sagt att hon skulle komma till kommunkansliet och ta livet av socialsekreteraren. Ungefär en kvart senare hade hon dykt upp tillsammans med en karl och ställt till med kalabalik, samt upprepat sina hot om att ta livet av socialsekreteraren och kommundirektören. Efter ett tag hade hon lugnat ner sig och bett om ursäkt.

Socialsekreteraren berättade att Lindgren ringde många gånger för att kräva en bidragsutbetalning samma dag. Kommundirektören hade assisterat som tolk och efter en stund sagt att kvinnan skulle komma dit. Lindgren hade anlänt tillsammans med en karl, varit upprörd och skrikit på finska och konfronterat socialsekreteraren, som inte förstod vad som sades. Mannen som kommit i sällskap hade ställt sig för att blockera utgången från kansliet. Lindgren hade också pekat på kommundirektören under sitt orerande. Kommundirektören bekräftade senare att Lindgren sagt att hon skulle begravas.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde Tuula Anneli Lindgren, född 1983, till 80 timmars samhällstjänst för våldsamt motstånd mot tjänsteman. Hon ska också betala en brottsofferavgift på €80 till staten.

Skattebetalarna dömdes också till att betala drygt €1000 i ersättning till Lindgrens advokat.