Kategorier
Nyheter

Landskapets pensionsfond gav 4,5% i avkastning ifjol – fortfarande saknas €300 miljoner för pensionerna

Drygt €14,6 miljoner blev avkastningen för Landskapet Ålands Pensionsfond under 2020, enligt bokslutet som nyligen fastställts och offentliggjorts. Avkastningen blev 4,5% av fondens värde, vilket knappt räckte för att slå börsindex på 4,3%.

Totalt förvaltas tillgångar för €500 miljoner i fonden, som ändå saknar medel för att klara av sin pensionsskuld som nu uppgår till €800 miljoner – för att betala pensioner till landskapsanställda och lagtingsledamöter. Mängden nya pengar som kommer in minskar också, eftersom alla nyanställda inom landskapet blivit utförsäkrade sedan 2007.

Pensionsfonden betalar externa förvaltare ungefär €240 000 per år för att spekulera loss med pensionsbetalarnas pengar i hopp om jackpot. Den absolut bästa affären de gjorde var en investering i fonden Fondita Nordic Micro Cap B – som ökade med 190% i värde och drog in €5,41 miljoner till pensionsfonden. En annan god investeringar var fonden Skagen Kon-Tiki D som gav €4,2 miljoner i vinst efter att ha ökat 64% i värde. Flera andra värdepapper har gett miljonavkastning.

Den smutsigaste hunden var EQT Northern Europe Loan, som tappade hela sitt värde och förlorade pensionsfonden €424 000. En annan usel investering var Stockmann, som tappade 57% i värde.

Mest pengar har pensionsfondens spekulanter satsat i Nordea Corporate Bond, där de har lagt in €22 miljoner.

Orsaken till att de flesta av pensionsfondens investeringar visar på plus mitt under den värsta ekonomiska krisen i modern tid är inte för att de ökat i värde i verkligheten, utan för att penningvärdet sjunker när Europeiska Centralbanken och andra penningskapare möjliggjort massiv utlåning och drivit upp inflationen till nivåer långt över officiella siffror.