Landskapregeringen går med på massövervakning av ålänningars privatekonomi

Det planerade statliga registret där bankirer kan kontrollera alla finska undersåtars inkomster och skulder ska också innefatta åländska undersåtar. Igår offentliggjorde landskapsregeringen att vice lantråd Harry Janssons (C) brev till Finansministeriet, där landskapsregeringen går med på att även ålänningar ska utsättas för intrången i deras privatliv.

Jansson hänvisar till att detta ingår i den finska statens behörighet på Åland, men kräver att systemet för massövervakning även ska kunna användas på svenska:

”Enligt 32 § 1 mom. kreditupplysningslagen har en registrerad rätt att i ett ärende som gäller insynsrätt eller rättelse använda sitt modersmål, antingen finska eller svenska, samt att få handlingarna på detta språk. Landskapsregeringen anser att det bör utredas om motsvarande bestämmelser ska fogas till den föreslagna lagen om ett positivt kreditupplysningsregister”, skriver vice lantrådet.

På bilden: Harry Jansson, foto: Landskapsregeringen

Ett svar på ”Landskapregeringen går med på massövervakning av ålänningars privatekonomi”

  1. Innehållsbeskrivning 1984 George Orwell :
    En av den moderna litteraturens största litterära klassiker i lättläst och förkortad version.
    Winston Smith lever ett fattigt och enkelt liv i Oceanien, en av de tre staterna i världen. Han och resten av befolkningen är ständigt övervakade av Storebror, ledaren för Oceanien. Winston arbetar på Sanningsministeriet med att ändra texter och bilder så att det verkar som att Storebror alltid har rätt. När Winston möter Julia och blir förälskad börjar han ifrågasätta sitt arbete, staten och partiet mer och mer. Georg Orwells framtidsskildring 1984 publicerades för första gången 1949, men är ständigt aktuell med teman som den totalitära staten, övervakningssamhället och manipulering av historien.

Kommentarer är stängda.