Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen gav €32 000 i EU-bidrag till sig själv

Byråchef Sölve Högman på landskapets Jordbruksbyrå gav igår skattebetalarna äran att betala €31 999 euro och 95 cent till landskapsregeringen i ett EU-bidrag, där EU betalar €20 799,96 och landskapet betalar €349,99. Var resten av pengarna ska komma ifrån framgår inte ur Högmans beslut.

Pengarna tänker LR använda för att ta fram vad de kallar en ”Terroir- och merroiratlas” för Åland. Ordet ”terroir” kommer från franskan och avser att beskriva olika kvalitéer kring en odlingsplats, såsom jordmån, klimat och geologi för att klassificera jordbruksprodukter och i huvudsak vin. Begreppet används flitigt av vinbranschen i marknadsföringen och har ständigt kritiserats för att vara en bluff och marknadsföringsploj som saknar vetenskapliga grunder. 

Landskapsregeringen beskriver det själva som ”platsens känsla” i sitt ideologiska dokument som tagits fram tillsammans med bolaget Invenire AB, titulerat ”Ålands hållbara livsmedelsstrategi”.

Ordet ”meroir” kommer från en amerikansk matjournalist och avser att beskriva samma kvalitéer vad gäller ostron. Skaldjuret har aldrig påträffats i Östersjön.

Tjänstemannabeslut 2.10.2018

Omslag: faksimil ur Landskapsregeringens skrivelse ”Ålands hållbara livsmedelsstrategi”.