Harry Jansson vill att EU satsar mer pengar för att skydda ålänningar och andra minoritetskulturer

Den ena dagen arbetar landskapsregeringen ihärdigt för att avskaffa enspråkigheten på Åland och ersätta åländsk arbetskraft med invandrare, den andra dag rasar landskapsregeringen för att EU inte skapar en specialbudget med pengar för att skydda minoriteter som ålänningarna och gynna deras kultur och språk. Det kallas helt enkelt att vara agil och maximera inkomsterna.

Vice lantråd Harry Jansson (C) har författat och skickat ett brev till Europeiska Kommissionens vice president Věra Jourová, där han uttrycker landskapsregeringens frustration och besvikelse över att kommissionen beslutat att inte lyssna till en tidigare begäran om att sätta in extra pengar till ålänningar och andra minoriteter.

I brevet skriver Jansson att EU ska vara en union av regioner – inte av nationer – och att administrationen av EUs lagstiftning och bidragsfonder på Åland utgör en stor börda för landskapsregeringen.

”Är vördnaden för minoriteter run om Europa inte större än så här?”, skriver vice lantrådet Jansson.

Förslaget om specialpengar till minoriteter har även fått stöd av den åländske riksdagsledamot Mats Löfström, som i en video säger att Europa ”inte är någon smältdegel såsom USA, utan en mosaik av olika kulturer och språk”.