Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen vill förbjuda försäljningen av bensin- och dieselbilar, införa straffskatter på all aktivitet

I ett brev till Kommunikationsministeriet i Finland berättar utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) att landskapsregeringen vill förbjuda ålänningarna från att köpa och sälja bensin- och dieselbilar.

Orsaken till brevet är att regeringen Sanna Marin begärt landskapsregeringens åsikter om deras politiska beslut att minska utsläppen av koldioxid från trafiken. Röblom inleder brevet med att fjäska lite för kollegorna i Finland och kallar deras beslut ”välskrivet med relevant bakgrundsdata och goda åtgärdsförslag”.

Han kräver ”kraftfulla åtgärder” för att stävja civilbefolkningens fortsatta bilkörande och för att motarbeta vägtransporter – trots att de är livsnödvändiga för befolkningen och ekonomin. Bland de kraftfulla åtgärderna vill Röblom se en handel med ”utsläppsrätter” för trafiken. I kort innebär det en extra straffskatt för alla trafikanter, med den skilnaden att skatten inte ska betalas till staten, utan till bolag som politiker väljer för att särskilt gynna. Hittills har det inom EU varit frågan om banker och flygbolag som i huvudsak gynnats politiskt på detta sätt.

”Alla som släpper ut växthusgaser inom EU kunde anslutas till utsläppshandeln för att få ett gemensamt fungerande verktyg”, skriver minister Rönnblom – som själv släpper ut ansenliga mängder växthusgaser i sin andedräkt. För helt elektriska bilar vill landskapsregeringen däremot se en bilskatt på €0.

Landskapsregeringen meddelar att de vill se att biogas och elektricitet inkluderas i lagen som idag tvingar bensinmackar att distribuera biologiskt bränsle. Ministern nämner däremot inte kryssningstrafiken via Åland i brevet till kommunikationsministeriet.