Kategorier
Nyheter

Låste in, misshandlade, torterade och mordhotade åländsk kvinna – slipper utvisning

PÅ FRI FOT.    Tingsdomare Pia Jacobsson valde att inte fängsla eller utvisa Yehoume Georges Anselme Agbazahou, född 1971, efter att han hållit en åländsk kvinna fången, misshandlat henne, torterat henne och hotat henne till livet. Nämndemannen Mathias Johansson, centerpolitiker från Saltvik och nämndekvinnan Gunilla Gustafsson-Nordlund, understödde domen som innebär att Georges Agbazahou slipper både fängelse och utvisning samt släpps på fri fot.

Åklagaren yrkade på straff för grovt frihetsberövande, flertal fall av misshandel och olaga hot som pågick mellan 2012 och 2015. Fem vittnen var inkallade.

Stampade på sin fru och krossade hennes ben

Det var i november 2012 som den afrikanske psykopaten Agbazahou enligt åklagaren hade låst in sin åländska fru i en lägenhet i hans hemland Benin. Där hade han enligt åklagaren slagit henne i huvudet flera gånger så att hon fallit omkull, släpat henne längs golvet och stampat på henne så att hennes ben krossades. Därtill hade han sparkat mot hennes huvud när hon var på golvet, men kvinnan hade lyckats avvärja sparkarna så de inte träffade hennes huvud. När hon var inlåst hade Agbazahou också hotat åländskan med en batting armerad med lampor.

Tingsdomare Pia Jacobsson förkastade åtalspunkterna med motiveringen att brotten begåtts i ett annat land och att hon inte visste ifall han kanske skulle ha fått ett lindrigare straff där och därför såg hon det som bäst att inte ta upp de punkterna alls.

Torterade och spottade på sin gravida fru

Enligt åtalet flyttade paret 2013 till Helsingfors och sedan Hammarland. Kvinnan var då gravid med Agbazahous barn och fick hälsoproblem på grund av graviditeten. Agbazahou tackade henne för att hon bar hans barn genom att hota henne och spotta på henne. När de bodde i Hammarland slog våldsmannen Agbazahou henne i tinningarna när hon var gravid och vid ett annat tillfälle gick han till attack när hon var gravid och slog hennes axel ur led och slet i hennes arm så att hon skrek av smärta.

Hotade att skära sin fru i ansiktet

I Januari 2014 gick Agbazahou bärsärkargång i parets lägenhet i Mariehamn och sparkade sönder en dörr. Efter att deras son fötts fortsatte misshandeln och psykopaten Georges Agbazahou slog sin fru när hon höll deras son i sin famn. Han hotade även att skära henne i ansiktet för att märka henne för livet.

Mordhotade sin fru när hon flydde

I juni 2015 hade Agbazahou tagit tag om kvinnans nacke när hon hade deras barn i famnen och kastat ut henne ur deras lägenhet. När hon flydde därifrån sprang han ikapp henne, körde in sitt finger med våld i hennes bröst och hotade två gånger att döda henne. Därefter flydde kvinnan från Åland till Åbo.

Agbazahous fru hade berättat för ett vittne om misshandeln hon utsattes för och vittnet hade ringt till Agbazahou för att ifrågasätta hans våldsamma beteende. Agbazahou hade erkänt att han slog sin fru och sagt att han skulle fortsätta misshandla henne för att få henne att visa respekt.

Tingsrätten ansåg det ställt utom allt rimligt tvivel att Agbazahou förfarit på det sätt åklagaren beskrivit och att brottsoffret hade grundad anledning att frukta för sin personliga säkerhet.

Inget fängelsestraff eller utvisning

Agbazahou dömdes att ersätta sitt offer med €2600 för lidande, sveda och värk samt €15 000 för inkomstbortfall då kvinnan varit i så dåligt skick att hon inte kunnat arbeta. Därtill dömdes Agbazahou till €420 i böter. Tingsrättens domare Pia Jacobsson samt nämndemän Mathias Johansson och Gunilla Gustafsson-Nordlund dömde inte Agbazahou till utvisning eller fängelse då de tyckte att det räckte med att han redan varit häktad en månad. Gärningsmannen är således släppt på fri fot.