Kategorier
Nyheter

Ledare: Idag väljer restaurangerna om de blir en del av statens kontrollapparat eller inte

Ödesdagen har kommit för de åländska restaurangerna och även för deras kunder. Den finska staten har infört ett påbud om att krogarna måste stänga klockan 17 ifall de inte tvingar sina gäster att visa upp ett intyg över vaccination mot covid-19. Detta för att skydda befolkningen mot den nya virusvarianten ”omikron”, som satt skräck i folk efter en effektiv mediekampanj under de senaste dagarna.

Det skräckinjagande viruset börjar enligt Finlands socialistiska regering och hälsovårdsminister smitta först efter klockan 17 och häpnadsväckande nog smittar det endast från ovaccinerade till vaccinerade. På platser där det inte serveras alkohol smittar det inte – och inte heller på flygplan, färjor eller bensinmackar.

Regeringen vet mycket väl att deras restriktioner är ologiska och ovetenskapliga ifall syftet är att hindra smitta eller skydda befolkningen. Det spelar ingen roll, målet är att alla ska ta vaccinen och fortsätta ta dem så länge de blir beordrade till det. Befolkningen och särskilt den yngre generationen ska vänja sig med att inte ha någon rätt till självbestämmande över sin egen kropp eller någon rörelsefrihet. Och det staten tar ger den aldrig tillbaka.

 

När människor attackerar andra människor går de alltid på den svagaste, den som inte gör motstånd. Ju lydigare finländarna och ålänningarna är, desto värre kommer de att attackeras av staten, som söker det minsta motståndet. Varifrån portas de ovaccinerade efter restaurangerna? Förmodligen från att resa ut ur landet, från butiker, från gym, från skolor, från kollektivtrafiken, och från sina arbetsplatser. Tills deras vilja har knäckts och de tar sprutorna. Eller tills pandemin är över ifall man vill vara hoppfull.

”Det berör inte mig” eller ”Rätt åt dem!” tänker många som befinner sig under massmedias hypnos. Hos många ålänningar är det numera vetenskaplig fakta att ovaccinerade sprider covid oavsett om de har haft viruset eller inte. Om en vaccinerad person sprider covid är det förstås också de ovaccinerades fel. Som på Föglö.

Efter att vaccinpasset blivit vardag blir det ett utmärkt läge att införa andra statliga påbud inom samma system, ”för det gemensamma bästa”, inklusive sådant undersåtarna måste göra eller är förbjudna från att göra för att kunna behålla sina pass giltiga. I värsta fall.

 

På Åland finns fortfarande en chans att kämpa emot. Restaurangägare behöver fundera noga på vilka människor som faktiskt besökt deras serveringar och försökt hjälpa dem hålla sig flytande hittills under pandemin. Är det de individer som är uppskrämda av viruset och som nu förespråkar vaccinationspasset? Eller är det de individer som inte är lika rädda för viruset?

Det handlar inte om vaccinerade mot ovaccinerade. Många som redan frivilligt vaccinerat sig kommer inte att trivas med att tvingas visa upp sina papper för att gå på krog och stannar hellre hemma.

Staten vet att sticka kniven där det gör mest ont – i alkoholförsäljningen. Men varje restaurangägare bör tänka på att det finns viktigare saker än kortsiktig profit. Ifall pandemin någonsin går över kommer de människor som blev diskriminerade aldrig att glömma vilka restauranger som diskriminerade mot dem.

 

Det här kan vara den bästa och sista chansen för åländska restauranger och krögare att försvara sina möjligheter till att fortsätta verksamheten i framtiden, genom att helt enkelt ignorera påbuden och strunta i att begära vaccinations-pass. Varför utföra detta kommissarie-arbete gratis för regeringen? Samma regering som hittills gjort sitt bästa för att skada branschen och inte kommer att dra sig för att fortsätta göra det. Landets regering är socialistisk och det finns få människor socialister hatar mer än lokala småföretagare. Att lyda kommer bara att göra det festligare för dem att sticka kniven djupare.

För den åländska allmänheten – även de vaccinerade – är det en riskfri och förnuftig åtgärd att helt enkelt bojkotta de restauranger som kräver vaccinations-pass. Det handlar inte om vaccinerade mot ovaccinerade, oavsett hur mycket media och politiker försöker piska upp hat och splittring mellan människor. Om restaurangerna kräver vaccinations-pass, stanna hemma istället och spara pengarna. Laga något gott och bjud över bekanta. Eller besök en restaurang som vågar stå emot och inte diskriminerar människor.

Carl Kiviö