Kategorier
Nyheter

Lettisk fiendesoldat planerade bombattentat i Helsingfors på nyår

TERROR En idag 22-årig lettisk fiendesoldat stod idag inför rätta för att ha planerat ett bombattentat mot civilbefolkningen i Helsingfors under nyårsafton 2018. Han hade redan tillverkat en bomb (på bilden) och detaljerat sina planer för en arbetskamrat.

Enligt polisutredningen var mannens motiv politisk ideologi och en mängd propagandabilder för nationalsocialism samt idolbilder på führern påträffades i mannens ägo. Polisen hade också påträffat en handbok för terrorism, som mannen laddat ner från internet.

Mannen medgav till att han laddat ner boken, men nekade till att han haft något större intresse i den. I polisförhör hade han berättat att han har knivar och skjutvapen.

Mannen nekade till anklagelserna:

– Jag hade helt andra planer för nyår. Jag skulle till Lettland och fira nyår med mina släktingar och vänner och skaffa en tatuering, sade han i rätten.

 

propaganda
Propagandabilder som påträffades i mannens ägo, foto: Polisen

 

Mannen hade under hösten 2018 berättat för en arbetskollega om sina planer. Ett vittne berättade att mannen flera gånger sagt att han ville bli en nazistsoldat i Ukraina. Han hade också skickat bilder med vapen och nazism-kopplingar från en resa han gjorde till Riga.

När mannen arresterades i oktober 2018 hade han en bomb, en luftpistol och en kniv. Själv menade han att han ville spränga den hemgjorda bomben i skogen för att återuppleva fina barndomsminnen. Polisen gjorde en provsprängning av bomben, som endast resulterade i rökutveckling. Mannen hade släppts efter att ha varit gripen i två dagar och fortsatt på sitt jobb.

Vittnet hade känt till att mannen hade en bomb och mannen hade berättat att han ville spränga en ännu större bomb i stadskärnan under nyåret. Han hade också börjat smussla undan spikar och annat järn från byggplatsen där han arbetade i Helsingfors. I polisförhör hade vittnet uttryckt sin oro över att mannen kan vara farlig.

Mannen sa i rätten att det bara hade varit frågan om fyllesnack som han inte hade menat allvar.

Åklagaren yrkar på endast 2 år och 4 månaders fängelse, försvaret vädjar om ett villkorligt fängelsestraff på ”några månader”. Domen offentliggörs först i ett senare skede. Iltalehti var först med nyheten.