Kategorier
Nyheter

Ligamedlem dömdes till fängelse för narkotikahandel

Tingsrätten dömde David Alexander Karlsson, medlem i det brutala invandrargäng som härjat på åländska skolor, till ovillkorligt fängelse för grovt narkotikabrott. Karlsson dömdes senast i december till villkorligt fängelse för utpressningsförsök efter att han tillsammans med rumänerna Lucian-Constantin Virlan och Georgian Pruteanu överfallit en yngling för att pressa honom på pengar för en påhittad skuld. Karlsson dömdes vid samma tillfälle för grovt narkotikabrott efter att han gjort en förtjänst på över €9000 på narkotikahandel.

 

Ett halvt kilo amfetamin nedgrävt

I rättegången i slutet av januari stod Alexander Karlsson åtalad för grovt narkotikabrott efter att han tillsammans med en annan ligamedlem hanterat ett halvt kilo amfetamin av sämre kvalitet samt utav det partiet haft 134gr nedgrävt vid Hamngatan. Åklagaren presenterade bevis i form av beslagsprotokoll, polisfotografier, beslagtagna filmer och laboratorieundersökningar utförda av centralkriminalpolisen.

I en av de beslagtagna filmerna från Karlssons telefon ses han tillsammans med en annan person paketera och väga vitt pulver på en digital våg. I filmen sågs samma plastpåse med narkotika som polisen senare beslagtagit från en gömma och det gick även att känna igen Karlssons armband i filmen.

 

Amfetamin och sedlar på vift

I andra videoklipp syns Karlsson snorta in vitt pulver i näsan, jämföra sig själv med den ökände Mexikanske knarkbaronen El Chapo, samt stå och vifta med sedelbuntar bland annat inne på dass i en nattklubb. Tingsrätten bedömde att det i varje klipp rörde sig om minst €500-600 i sedlar. Karlsson hade hävdat i polisförhör att han fått pengarna via sms-lån men tog tillbaka det i tingsrätten. I övrigt valde Karlsson att inte medverka i rättegången genom tystnad.

Till en av sina kunder hade Karlsson skrivit ett sms med texten ”Bror blev av med 500g amfet sprid ordet, betalar 20 lax till den som catchar han”. Kunden dömdes till €480 i böter efter att ha erkänt att han köpt 2gr amfetamin av Karlsson i december för €50-70, samt tidigare innehaft och köpt cannabis.

 

Undermålig kvalité

Karlssons försvarare bestred att narkotikabrottet skulle räknas som grovt med hänvisning till den undermåliga kvalitén på amfetaminet Karlsson saluförde, som var av endast 12% renhet. Tingsrätten bedömde att kvalitén ändå var inom marginalen för att inte räknas som avvikande.

David Alexander Karlsson, född 1998, dömdes till 2 år och 1 månads fängelse för grovt narkotikabrott och straffbart bruk av narkotika. Karlsson dömdes även till att betala en brottsofferavgift på €80.

Karlsson har suttit häktad sen 2.12.2017 och kommer att fortsätta vara häktad tills han förpassas till Åbo fängelse.