Kategorier
Nyheter

Lite böter för rumän som bröt mot besöksförbud och försökte locka barn

Tingsrätten gav lite böter till en rumänsk man född 1990, som besökt en kvinna fyra gånger trots att han haft besöksförbud. Han försökte också locka ut ett barn från kvinnans bostad.

Enligt åklagaren hade Vasile Stelian Feraru brutit mot ett besöksförbud fyra gånger, genom att knacka på ytterdörren hos en kvinna, knacka och ringa på dörrklockan, och varit på hennes gård utanför huset. Besöken hade skett under sommaren 2018.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/30

Kvinnan krävde €600 i ersättning för psykiskt lidande för varje besök. Feraru medgav det första besöket, men hävdade att det var för att kvinnan inte svarat på upprepade förfrågningar per e-post gällande deras gemensamma barns hälsa. Han bestred brott och medgav också det andra och tredje besöket, varav bägge enligt honom var med anledning av deras barns hälsa. Det fjärde besöket medgav han ej och hävdade att han varit i en annan kommun.

Kvinnan berättade att Feraru varit vid hennes dörr och knackat många gånger, samt gått runt huset och svurit. Barnet hade visserligen skadat sig lindrigt, men det var långt före, under hösten 2017. 

Gällande det andra besöket berättade kvinnan att deras barn suttit på balkongen och Feraru varit där och försökt locka barnet till sig och ta bilder på det. Kvinnan ringde efter polis. Senare samma kväll hade Feraru enligt henne dykt upp i fyllan och ringt och knackat på dörren och sedan suttit och vrålat. När kvinnan tillkallade polis stack han.

Vid det fjärde besöket hade kvinnans släkting varit på platsen och det hade blivit slagsmål mellan släktingen och Feraru. Kvinnan hade gått emellan och sedan ringt polisen. Rätten hörde kvinnans släkting, som sade att Ferarus enda syfte var att hota och bråka.

Tingsrätten ansåg att kvinnans och hennes släktings berättelse, samt Ferarus medgivanden var tillräckligt för att bevisa att han brutit mot besöksförbudet. Hans orsaker till besöken godkändes inte av tingsrätten, som dömde honom till €300 i böter för fyra brott mot besöksförbud, motsvarande ett par limpor cigaretter i tax freen.