Kategorier
Nyheter

Lite villkorligt fängelse för man som tog kvinna i tumgrepp och misshandlade henne

MARIEHAMN En man döms till lite villkorligt fängelse och böter efter att ha misshandlat en kvinna i Mariehamn sent på natten efter en krogkväll.

Enligt åklagaren hade Mikael Eriksson-Lind gett sig på en kvinna i hennes bostad genom att slå henne, sparka henne, slita henne i håret, trycka henne mot golvet, nypa henne och bryta hennes tumme bakåt. Överfallet skedde i början av december 2020.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 21/113

Eriksson-Lind erkände att han nypt kvinnan och skadat hennes tumme, men bestred de andra anklagelserna med hänvisning till att han inte kom ihåg.

Under överfallet hade det varit särskilt smärtsamt för kvinnan när Eriksson-Lind höll fast henne i tummen samtidigt som han sparkade mot henne när hon låg på golvet.

 

Flydde och låste in sig på toaletten

När Eriksson-Lind bytte grepp för att kunna fortsätta överfallet lyckades kvinnan slita sig och springa till toaletten, där hon låste in sig. Under tiden hon ringde efter hjälp försökte Eriksson-Lind sparka in dörren. En polispatrull avbröt attacken.

Kvinnan fick flera stora blåmärken på kroppen utav misshandeln, förlorade hår och hade fortfarande smärta sin tumme när ärendet nyligen behandlades i tingsrätten.

Tingsrätten ansåg att kvinnan gett en trovärdig berättelse utan överdrifter. Däremot trodde inte tingsrätten att hon fortfarande hade ont i tummen efter åtta månader, utan fastslog att hon haft ont i tummen i högst två månader. Hennes skadestånd fastslogs till €900.

Kvinnan ville också ha €3000 i ersättning för inkomstförlust, men tingsrätten konstaterade att hon inte alls förlorat någon inkomst och inte heller varit sjukskriven.

 

Finska staten får större ersättning än brottsoffret

Eriksson-Lind å sin sida menade att han redan betalat kvinnan 10 000 SEK i ersättning för hennes sjukvårdskostnader, men på kvittot som lämnades in stod det att det var frågan om kostnader för massage och tingsrätten godkände inte det som någon ersättning.

Kvinnan krävde också €4000 i ersättning för att misshandeln var kränkande. Tingsrätten ansåg att €700 var en rimlig summa för hennes lidande.

Mikael Eriksson-Lind, född 1964, dömdes till 3 månaders villkorligt fängelse för misshandel. Förutom skadestånden till sitt offer ska Eriksson-Lind också betala €2500 i böter, vilket är mer än kvinnan får. Domen har inte vunnit laga kraft.