Livstids fängelse för irakisk fiendesoldat efter brutalt knivmord på kvinna i Tammerfors

knivman

Åbo hovrätt har behandlat en överklagan från irakiern Shwan Ahmed Hassan, som ifjol dömdes för ett extremt brutalt knivmord på en kvinna i Tammerfors. Hassan menade att gärningen inte varit särskilt grym eller brutal och att kvinnan haft möjlighet att försvara sig. Han hävdade också att han inte kunnat kontrollera sig på grund av stress och diverse personlighetsstörningar. Han ansåg också att skadestånden han dömts till var orimliga.

DOKUMENT

Åbo hovrätt R 19/1768

De skador som upptäcktes på offrets krop visade att hon försökt försvara sig mot Hassans attack. Knivhuggen hade varit djupa och orsakat allvarligt lidande. Hassan hade använt en kniv med långt blad för att hugga sitt offer ett stort antal kraftiga hugg i magen.

Mordet hade skett i november 2018 i Tammerfors. Hassan hade under en längre tid förföljt kvinnan och planerat att mörda henne. Han hade i smyg installerat en övervakningskamera i hennes lägenhet för att spionera på henne.

Hassan nekade till mord, men medgav att han huggit kvinnan minst 16 gånger med en 20cm lång kniv så att hon dog. Han hävdade att han inte planerat att döda henne. I rätten berättade han att han suttit och sett på TV med kvinnan när hon började kalla honom fula saker. Han påstod att han blev förblindad av raseri och inte mindes mer hur han dödat henne eller hur kniven hamnat i hans hand. Efter mordet hade Hassan plundrat liket på smycken, pengar och andra tillhörigheter, som han sedan kört och lämnat till en bekant.

Han körde sedan till polisstationen för att anmäla sin oro för kvinnan, som han sade vara självdestruktiv. Efter ett tag berättade han för polisen att han knivhuggit sin fru. En fältpatrull ryckte ut och hittade liket. Hassan häktades misstänkt för grovt mord. På hans kläder och kropp påträffades torkat blod.

En av Hassans bekanta var kallad att vittna. Vittnet berättade att Hassan ringt på dörren sent på kvällen, överlämnat en liten plastpåse och berättat att han huggit ihjäl kvinnan med en kniv. Rätten hörde också andra vittnen, men dessa vittnesmål har hemligstämplats.

Irakiern Shwan Ahmed Hassan, född 1968, dömdes till livstids fängelse för mord. Han ska ersätta kvinnans barn totalt €65 000 för deras förlust av sin moder. Han ska spendera sin tid i Kylmäkoski fängelse. Hovrätten ändrade inte tingsrättens dom.