Kategorier
Nyheter

Man från Sverige skulle mörda krogvakt och hans familj – ansåg sig vara offer för rasism

Uti fyllan låter många ålänningar och inflyttare sina mest primitiva drifter få fritt spel. Hos vissa karlar innebär detta att urskiljningslöst ge sig på folk med nävarna, vilket länge har varit ett bekant och otrevligt inslag i Mariehamns stadsbild.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/133

För svensken Salomon Karlsson innebar det i början av mars 2020 att gå fram och slå en person som satt och åt pizza rakt i ansiktet. Brottsoffret berättade att han suttit på trappan utanför Ålandsbanken och ätit en pizza som han köpt från pizzerian mittemot när han plötsligt blivit slagen med en knytnäve i ansiktet. Strax därefter hade en vakt kommit och brottat ner personen som slog. Offret visste inte vem det var eller varför han gick till anfall.

Ordningsvakten berättade att han jobbat utanför restaurangen Indigo när en person meddelade honom och hans kollega att det var bråk på andra sidan gatan. Vakterna hade skenat dit och han hade tydligt sett hur Karlsson slagit en person som åt pizza i ansiktet med knuten näve. De hade gripit våldsmannen och släpat bort honom från platsen. Två åskådare gav sig in i tumultet för att försöka frita Karlsson, varav den ena blev oskadliggjord och satt i handbojor.

 

Skulle mörda vakt och hans familj

I väntan på polisen hade Karlsson berättat till den ena vakten att han skulle döda honom, hans fru och hans barn.

”Vakten hade upplevt hotet som väldigt äkta och fått rysningar i kroppen. Det hade känts som att Karlsson verkligen menade det han sade och att det inte var frågan om ett tomt hot. Karlsson hade till sin sinnesstämning varit lugn då han uttalade hotet och vakten hade inte upplevt honom som berusad”, står det att läsa i tingsrättens sammanfattning av vittnesmålet.

Vakten berättade att han och hans familj påverkats av hoten och att han burit skottsäker väst efter händelsen och även slutat arbeta som ordningsvakt.

 

Rasister överallt

Påverkade av media och andra vänsteraktörer har många brottslingar verksamma på Åland skaffat sig uppfattningen att man kan, får och bör begå vilka brott som helst så länge man kan skylla på att man varit utsatt för rasism. Salomon Karlsson bestred alla anklagelser och berättade i tingsrätten att han just lämnat krogen Kino vid stängningsdags när en person ”kommit fram och skrikit rasistiskt laddade ord till honom och gett honom en smäll med knytnäve”. Karlsson berättade att han själv varit ”dyngrak” under händelsen och att han gett den andre mannen – som också var väldigt berusad – en örfil.

Han berättade att vakten kommit springande och tagit strypgrepp på honom och dragit ner honom på marken. Karlsson hade inte fått luft och bara kunnat lega stilla på marken. Han hade inte uttalat något hot mot vakterna och inte heller kunnat, då han legat i ett strypgrepp, haft panik och varit livrädd.

Ordningsvaktens kollega var kallad att vittna och berättade att hon sett ett sällskap äta pizza på Ålandsbankens trappa och hur Karlsson och hans sällskap gått fram till brottsoffret. Karlsson hade slagit offret med knuten näve mot ögat. Hon hade rusat till platsen med sin kollega och gripit Karlsson, samt kallat på polis. Kumpaner ur Karlssons sällskap hade försökt frita honom, men misslyckats.

En polis ur patrullen som ryckte ut var kallad att vittna. Han berättade att Karlsson försökt slita sig och gjort motstånd under transporten till polisbilen och kallat polisen ”rasist”. Till sist hade Karlsson illfänats så pass att polisen fällde honom till marken lade honom i handbojor.

 

Lite böter för svensk inflyttare

Tingsrätten ansåg att det fanns tillräckligt med vittnen som talade emot Karlssons egen version av händelseförloppet. Skadorna på offret som konstaterades i läkarutlåtandet stämde enligt tingsrätten bra överens med vad offret beskrivit att han utsatts för. Karlsson dömdes för misshandel. Tingsrätten ansåg även att vaktens berättelse om dödshoten varit trovärdig, samt att polisens berättelse om motståndet under gripandet var trovärdig.

André Salomon Karlsson, född 1993, dömdes till €1170 i böter för misshandel, olaga hot och hindrande av tjänsteman. Han ska betala ordningsvakten €900 i skadestånd för psykiskt lidande. Domen har ej vunnit laga kraft.