Massör döms för att ha skickat asiga mordhot till ung kvinna

MARIEHAMN En ung åländsk man döms till villkorligt fängelse efter att ha skickat en serie perversa mordhot och bilder på döda djur under pseudonymen ”hunter008” till en ung invandrarkvinna han låg i fejd med.

Enligt åklagaren hade Dick Häggblom i juli 2018 försökt förmå kvinnan att börja sälja droger för hans räkning och utlovat stora förtjänster. Åklagaren yrkade på straff för narkotikabrott. Drogerna som Häggblom ville få i cirkulation var cannabis, ecstasy, kokain och amfetamin.

 

Perversa mordhot

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/97

Kvinnan var inte intresserad av affären och meddelade att hon skulle gå till polisen ifall han fortsatte att insistera. Enligt åklagaren hade Häggblom som svar skickat flera mordhot via ett chatprogram, som började med ”du är död” och fortsatte med detaljerade mordhot, så perversa att de inte kan återges i skrift. Häggblom hade också skickat bilder på döda djur till kvinnan. Sedan hade han enligt åklagaren sökt upp hennes släktingars lägenhet och krossat ett fönster.

Häggblom nekade till alla anklagelser. Som bevis presenterades skärmdumpar kvinnan tagit på mordhoten från pseudonymen ”hunter008”. Pseudonymen hade också skickat meddelanden där han frågade ifall hon ringt polisen, berättade att han ”inte har något emot att ta bort parasiter” och att han skulle hinna uträtta det han skulle före polisen tar honom.

Fönsterrutan hade blivit krossad natten 3-4 augusti och kvinnan hade i samband med detta varit på annan ort och fått ett kryptiskt meddelande från ”hunter008”. När hon åkte till lägenheten mötte hon en svart bil med en skäggig herre med hatt, som hon kände igen som Häggblom i hans bil.

 

Telefon hittades under husrannsakan

När polisen gjorde en husrannsakan hos Häggblom kunde de beslagta hans telefon och i den hitta samma bilder på döda djur som skickats till kvinnan och även andra bilder ”hunter008” skickat henne. På telefonen påträffades även skärmdumpar som Häggblom själv tagit av sina konversationer med kvinnan. Polisen hittade också en tom påse med texten ”250g yalla” och en digital våg hos Häggblom, bägge med spår av cannabis.

Kvinnan berättade att hon mått dåligt av händelserna, förlorat sömn och känt rädsla för Häggblom.

Häggblom berättade att han inte var någon jägare och inte heller hade vapenlicens. Han hade inget med droger att göra och rökte inte ens. På fritiden tävlade han i cykling och drogmaterialet som hittades i hans bostad hade legat i en byrå han köpt begagnad. Pseudonymen ”hunter008” menade han att vem som helst i världen kunde använda.

 

Tingsrätten trodde inte historia om fiskafänge

En släkting till Häggblom var kallad att vittna och berättade att de bägge varit hela natten ute på en holme och fiskat. De hade lagt nät på kvällen och sovit på holmen. På morgonen hade vittnet rensat nät medan Häggblom sov, sedan hade de tagit upp näten och åkt iland på morgonen. Tingsrätten trodde inte mycket på den berättelsen.

Tingsrätten ansåg inte att den tomma påsen var något bevis för att Häggblom skulle ägna sig åt handel med droger och konstaterade att kvinnan också skickat hotfulla meddelanden till Häggblom, som hon inte kunnat förklara för rätten. Åtalet om narkotikabrott förkastades, då ord stod mot ord och ingen av parterna ansågs mer trovärdig än den andra.

Mordhoten mot kvinnan ansågs dock vara helt bevisade att de kom från Häggblom. Skadegörelsen med den krossade rutan var redan en preskriberad historia.

Dick Kim Mikael Häggblom, född 1990, dömdes för olaga hot till villkorligt fängelse i 4 månader. Han ska ersätta sitt offer €600 för hennes lidande.