Kategorier
Nyheter

Mats Perämaa (L) gav bidrag för räddande av människoliv

Finansminister Mats Perämaa (L) höll i måndags en casinoextravaganza där han delade ut svindlande €4 miljoner av landskapets vinster från hasardspel till åländska föreningar.

För räddande av människoliv gav Perämaa €30 000 till Ålands Brand- och Räddningsförbund, som har 40 medlemsföreningar. Föreningen utbildar och rekryterar brandmän och pengarna ska användas till att rekrytera ungdomar.

Ålands Sjöräddningssällskap fick €415 000 för sin verksamhet under 2019, som i huvudsak går ut på att bärga människor och egendom i sjönöd, assistera brandkårer med transport samt miljöskyddsåtgärder. Sjöräddningssällskapet är en av medlemmarna i hasardbolaget Paf, vars vinster landskapsregeringen delar ut. Enligt sällskapet blir verksamheten tiotusentals euro dyrare under 2019 eftersom man har gått över till så kallat ”Ecopar”-bränsle.

Sjöräddningssällskapet fick också knappt €5000 för att hålla säkerhetsutbildningar i att ta sig ur kapsejsade fartyg, höghastighetsnavigering samt en internationell sjöräddningstävling.

Ålandsdistriktet av Finlands Röda Kors fick €21 000 i bidrag till sin frivilliga räddningstjänst för att hjälpa myndigheterna vid efterspaning av saknade personer, samt själsligt stöd vid krissituationer.

Ålands Bruks- och Sällskapshundsklubb fick €6500 i bidrag för att rekrytera och utbilda räddningshundsekipage. För närvarande håller föreningen med tre sådana ekipage. Rivalföreningen Ålands Räddningshundsklubb fick €2500 i bidrag för samma syfte.

Ålands Flygklubb fick €7000 i bidrag för att delta i räddningsuppdrag och assistera Ålands polismyndighet med flygspaning.

Bild från räddningsinsats i Föglö, foto: Ålands Sjöräddningssällskap