Kategorier
Nyheter

Migrationsverket stänger förläggningar på grund av minskat asyltryck – 700 platser tas bort

Corona-pandemin har slagit hårt emot affärerna även för de internationella människohandlare som har i uppdrag att förse europeiska makthavare med asylinvandrare från Mellanöstern och andra regioner. Men trots nedgången i kommersen kunde åtminstone 1275 asylsökare föras in i Finland under fjolåret. Migrationsverket meddelar idag att asylinvandringen även under 2021 ser ut att bli förhållandevis låg och att man därmed ska dra in 700 platser på asylförläggningar.

– På grund av coronapandemin vill vi i nuläget minska antalet platser i stället för att lägga ner flera förläggningar. På så sätt har vi även senare bättre beredskap att reagera på en eventuell ökning i antalet asylsökande, skriver Migrationsverkets överinspektör Mikko Välisalo i ett pressmeddelande.

I början av året kunde Ålands Nyheter rapportera att Migrationsverket ska stänga sin asylförläggning i Esbo och dra ner antalet platser i Vanda. Nu ska också asylboenden i Imatra och Halikko läggas ner. Bägge drivs av Röda Korset, som nu får se sig om på annat håll efter pengar. Antalet platser minskas också med 50 i var och en av följande orter: Helsingfors, Kotka, Tammerfors, Vasa, Kristinestad, Björneborg och Rovaniemi.

Totalt huserar 2800 asylinvandrare på förläggningar som administreras av Migrationsverket. I dagsläget väntar cirka 5800 utlänningar på att beviljas asyl, nekas asyl eller gå under jorden.